Euphorbia pulcherrima - Božićna zvijezda: Vjeruje se da donosi mir i blagostanje u dom

Božoćna zvijezda vodi porijeklo iz Meksika, a karakterističan je po cjetovima u obliku zvijezde po kojima je i dobila ime. Cvijeta zimi i često se poklanja za vrijeme Božoćnih praznika. 


Vjeruje se da ova biljka donosi mir i blagostanje u dom što je čini savršenim poklonom u vrijeme praznika. Na žalost ne uspijeva svima da održe božićnu zvijezdu i poslije praznika, pa ona veoma često završava u smeću. Uz par korisnih savjeti vaša božićna zvijezda bi mogla trajati još dugo poslije praznika. 

Ona zahtijeva humusnu zemlju u koju se doda malo pijeska. Zahtjeva dosta svjetlosti, ali ne i direktnu svjetlost jer bi ona mogla da ošteti njihov cvijet i listove. Voli veliku vlagu, pa ako želite da vam traje duže u podmetač saksije stavite kamenčiće sa vodom kako biste joj obezbjedili dovoljno vlažnosti. 



Nikako ne smijete dozvoliti da joj se zemlja u potpunosti isuši. Zalijevajte je dva puta sedmično, ali vodite računa da je ne zalijevate previše. Optimalna temperatura za njen rast je oko 18 stepeni, ali ne viša od 27. U proljeće i ljeto je možete iznijeti napolje samo ne na direktno sunce. 

Ova biljka cvjeta samo kada je dan kraći od deset sati. Kako bi potaknuli cvjetanje, u oktobru prekrijte biljku nekim tamnijim platnom ili kutijom i neka tako ostane najmanje 14 sati u toku dana. Ovo treba raditi svakodnevno oko 8 sedmica. 



Ako želite da razmnožite svoju božićnu zvijezdu najbolje je da to uradite početkom ljeta. Odsjecite reznice dužine oko 10m cm i posadite je u zemlju pomiješanu sa pijeskom. Čuvajte je na temperaturi od 22-26 stepeni i ona bi trebala da se, uz redovno zalijevanje, ožili u roku od 2-3 sedmice. 

 Vjeruje se da ova biljka duguje svoju ljepotu Asteškoj boginji kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi puklo srce te je iz kapljica njene krvi izrastao ovaj vatreni cvijet okružen zelenim listovima. U Meksiku je veoma cjenjena biljka i koristi se za dekoraciju hramova i domova za vrijeme praznika. 

Takođe se koristi i za ukrašavanje sobe djevojke koja se udaje. U 17. vijeku je dobila simboličko znaćenje i u hrišćanskoj kulturi te je postala simbol Božića i Hristovog rođenja.

Pokreće Blogger.