Srednja dob ne mora biti neugodna - Stručnjaci savjetuju žene kako prebroditi krizu zrelih godina

Da li je moguće prevladati krizu srednjih godina tako da žena izvuče najbolju korist za sebe? 


Mnogi vjeruju da pravilnom procjenom svojih vrijednosti zrela dob može biti početak jednog novog i skladnog života. Kriza srednjih godina se u psihologiji opisuje kao dugotrajno emocionalno stanje koje je povezano s revizijom ličnog životnog iskustva u srednjim godinama. 

U tom dobu shvatimo da su mnoge prilike izgubljene u nepovrat, a početak starosti za osobu postaje katastrofalno. Kako prepoznati da se žena nalazi u krizi srednjih godina? Kada prolaze kroz krizu srednjih godina žene su sklone čestim promjenama raspoloženja, postaje samokritična, a pretjerana briga o zdravlju postaje sve veća.



Neke stvari koje su joj prije donosile radost više ne postoje ili su izblijedile. Žena se osjeća usamljeno, čak i ako je okružen aljudima koji je vole. Psiholozi ističu da nakon 35te snaga ega, neophodna za visokokvalitetnu introspekciju, dostiže nivo na kojem žena može kritički sagledati sebe, razmotriti alternativne mogućnosti razvoja i preispitati životne vrijednosti. 

Kriza srednjih godina kod žena se uglavnom javlja u dobi između 35 i 50, ali sve zavisi od ličnih kvaliteta žene i životnog puta. Kriza srednjih godina za ženu je vrijeme kada joj je teško samostalno uspostaviti odnose sa drugima, izabrati put za daljnji razvoj i pronaći sklad. 



Za svaku osobu je izlazak iz krize jedinstven i zavisi od osobe do osobe. Osobe koje su dobro dosciplinovane i sklone introspekciji lakše mogu sami napredovati. Jako je važno da žena počne raditi na sebi kada se pojave prvi psihološki znakovi krize. 

Kada žena uđe u zrele godine u njenom tijelu se počinju dešavati promjene koje su za nju u tom trenutku nepoznate i nove. Mnoge žene ne razumiju kako se nositi sa tim promjenama, a to izaziva strah, neizvjesnost, sumnju, razočarenje i tjeskobu. 

Psihologija žena je takva da se do 45. godine naviknu na novo fiziološko stanje i počnu prihvaćati sebe. Kada dođete u krizu srednjih godina svoj život morate sagledati iz drugog ugla. Morate shvatiti šta želite od života i u kom smijeru želite da vaš život ide. 

Kada to shvati žena pronalazi način za realizaciju svojih ciljeva. Samo radom na sebi ćete sebi olakšati prevazilaženej krize. Morate znati jasno šta je za vas zaista važno u životu te početi planirati svoj život u tom smijeru slušajući samo sebe.

Pokreće Blogger.