Vaš život je samo vaš: 4 razloga zašto je veoma važno na vrijeme odvojiti se od roditelja

Često, čak i kao odrasli ljudi, uhvatimo sebe kako u određenim momentima pomislimo da bi naši roditelji bili zaista zadovoljni zbog neke odluke koju smo donijeli. O čemu se radi? 


Ovo nam poručuje da, bez obzira na to koliko imate godina, i dalje tražite ohrabrenje i odobrenje roditelja za određene stvari. I dalje žudite za tim da čujete neke riječi odobravanja, riječi hvale, neke riječi koje neće doći do vas, ma koliko željeli da ih čujete. 

Slušali ste te riječi kao mali, a sada želite isto. Šta god da radite tokom života, nije važno da li birate partnere ili novi posao – važno vam je da se konsultujete sa roditeljima, ali ne da biste dobili savjet, nego da biste dobili odobrenje za svoj izbor. 



Treba da budete svjesni da, dok god njegujete tako prisne odnose sa svojim roditeljima, nećete moći da živite svoj život. Ako koristimo naučne izraze, rekli bismo da proces odvajanja od roditelja još nije poršao.

Šta je to odvajanje? 1. To je sposobnost izgradnje granica između bliskih i dragih ljudi. 2. To je priznavanje nečijeg prava na sopstveni život i prava na život drugog lica.  3. To je vrijeme kada možete reći roditeljima da ste spremni da saslušate njihovo mišljenje o svom životu, ali zadržavate pravo izbora.



4. To je kada odlučite da uzmete ili ne uzmete u obzir roditeljsko mišljenje. 5. To je kada slijedite sami svoj pravac: samostalno donosite odluke. Kakve su koristi i zašto je važno odvojiti se od roditelja? 

1. Razvićete sposobnost da prihvatite sebe sa svim svojim pozitivnim i negativnim osobinama, formiraćete svoje vrijednosti svoj pogled na život. 2. Bićete u stanju da prihvatite svoje roditelje i njihove stavove o životu, vrijednostima i željama, a da pri tom oni ne utiču na vaše stavove. 

3. Bićete sami odgovorni za svoj život i gradićete ga onako kako vi to želite. 4. Vidjećete svoje roditelje u pravom svjetlu. Oni više neće biti na tronu, ali neće biti ni čudovišta koja pred vas stavljaju neke zahtjeve. Bolje ćete da ih razumjete i shvatićete da su i oni ljudi, isto kao i vi. 

Kada u potpunosti prođete kroz proces razdvajanja i odvajanja od roditelja, počećete da svoje roditelje i njihov život doživljavate na jedan potpuno drugačiji način. Naučićete da prihvatite i njih i njihov život tačno onakav kakav je, bez osuđivanja jer je to njihov život i njihovi izbori, a ne vaš život. Kada dođete do ovog stadijuma bićete svjesniji i sigurniji u upravljanju svojim životom i svojim odlukama. Bićete slobodni.

Pokreće Blogger.