"Naporna" i neposlušna djeca su možda samo nadarena - 15 pokazatelja nadarene djece

Ne zaboravite da je sposobnosti poprilično teško izmjeriti. Čak i kod najvećih umova koji su živjeli u ovom našem svijetu napravljene su greške prilikom mjerenja sposobnosti. 


Ajnštajnova učiteljica rekla je za njega da je on „zatvorena, sporoumna osoba, stalno uronjena u svoje glupe snove“. Edison je svojoj majci iz škole donio bilješku u kojoj je učiteljica napisala da je njen sin slabouman. Zato nemojte nikada da podcjenjujete svoju djecu. 

U nastavku današnjeg članka donosimo vam 15 znakova uz pomoć kojih ćete moći da prepoznate da je vaše dijete nadareno: 1. Nadarena djeca pričaju kao profesori. U stanju su da uče mnogo brže od prosječne djece, lakše savladavaju jezičke vještine i imaju vrlo obiman riječnik u kojem se nalaze mnoge složene riječi. 



2. Oni su u stanju da definišu obrasce. Njima je jasno vrijeme kada mama dolazi kući čak i ukoliko ne znaju da gledaju u sat. 3. Ovakva djeca mnogo čitaju, vrlo su radoznali. Da bi saznali sve što ih zanima oni čitaju sve što ima padne pod ruku. 

4. Posjeduju izuzetan talenat za nešto. Moguće je da su talentovani za prirodne nauke, sport ili umjetnost. U polju u kom su talentovani daju izvanredne rezultate. 5. Prija im društvo starije djece i odraslih ljudi. Darovita djeca mentalno su razvijenija, pa su manje zainteresovani za komunikaciju sa svojim vršnjacima.



6. Izuzetno su fokusirani, ali samo na ono što ih zanima. Ukoliko im je dosadno, koncentracija će da se izgubi. 7. Vrlo su zreli i imaju visoko razvijenu emocionalnu inteligenciju. Nisu skloni trikovima i nestašlucima. 8. Originalni su, čak i kod najuobičajenijih stvari oni imaju originalan pristup. 

9. Ova djeca su najčešće lideri. Imaju sposobnost da rješavaju probleme i misle van okvira i zbog toga su dobre vođe. To se prepoznaje još u djetinjstvu. 10. Oni znaju svoj put. Dok je drugoj djeci neophodan savjet roditelja ili nastavnika, darovita djeca odmah znaju kuda treba ići. 

11. Izuzetno su energični. Stalno su u pokretu. To je zato što njihov mozak radi neprestano. Ovakva djeca često pričaju veoma brzo, jer se trude da njihove riječi budu u korak sa njhovim mislima. 12. Nadarenoj djeci je neophodna samoća. Iako uživaju u druženju sa ljudima, oni jako vole da imaju vrijeme za sebe. 

To im omogućava da razviju svoju kreativnost. 13. Oni vole prirodu, njene prizore i zvuke. 14. Iako su nadareni, ponekad se desi da ne ostvare svoj potencijal jer troše svoju mentalnu energiju na stvari koje ih ne zanimaju. 15. Za njih je učenje zabavno. Oni uživaju u učenju toliko da im to postaje hobi. Naprosto žude za novim znanjem.

Pokreće Blogger.