„Kako radiš tako dobijaš“ - Kratka ali mudra priča o tome kako prebroditi teška vremena

„Loša vremena postaju dobra sjećanja“ – rekao je jedan francuski pisac. 


Šta treba da zapamtite da biste lakše preživjeli loša vremena? Na šta treba da budete spremni u budućnosti? Podsjetimo se jedne kratke priče: Encio je imao veliku porodicu: ženu, sinove, snahe i malene unuke. Porodica se širila, a oni su nastavljali da žive vrlo oskudno, siromašno. 

Ponekad su bili u situacijama da nemaju šta da jedu za večeru, nego su išli gladni u krevet. Čak i u takvim okolnostima Encio se nikada nije žalio na život. Uvijek je ponavljao „Kako radiš, tako i dobijaš“, ali njegova djeca su primjećivala da se radu ne nazire kraj, ali isto tako ni bolji i lakši život nije u blizini.



Naprotiv, naporan rad oduzimao im je nadu. Onda je Encio rekao da neće uvijek biti tako i počeo je da inspiriše svoju djecu da je život kao zebra – poslije jedne crne linije uvijek dolazi bijela, nikada nije bilo drugačije. 

Kad god bi neko u porodici počeo da se žali Encio bi ga zamolio da se strpi još malo. I stvari su zaista počele da se popravljaju. Porodični biznis je napredovao, sinovi su sa svojim ženama uspjeli da izgrade odvojene kuće, uspjeli su da se zaposle i osamostale. 



Nakon 10 godina su se sreli u kući svog oca. Porodica je bila još veća. Sjedili su za stolom iznad kog je stajao isti natpis kao nekada „Kako radiš tako dobijaš“. Pitali su oca da skinu taj znak sa zida jer su teška vremena prošla.  Stari Encio je samo odmahnuo glavom i rekao da neće uvijek biti lako. 

Pokreće Blogger.