Filozofija života: Ako vam to što danas radite ne donosi dugoročnu korist - Prestanite odmah

Jedna od najvažnijih stvari koju sam spoznao tokom života, tačnije tokom studija kada sam mnogo razmišljao o ličnim stvarima, ali i svojim finansijama, jeste pojam „budućeg ja“.
 

Da li ste čuli za taj pojam? Buduće ja je tačno ono što ste pomislili, bez ikakvih komplikacija. To ste vi u bilo kom trenutku vaše budućnosti. Buduće ja nije niti pesimistično niti optimistično. Ono je realno, koliko god je to moguće. 

Da biste intenzivnije mislili o svom budućem ja važno je da sagledate osnovne principe na kojima se temelji razmišljanje o nama samima: 1. Ako vam nešto što danas radite ne donosi dugoročnu korist onda je vrijeme da prestanete 



Naravno, nije moguće da u svakom momentu života budete u potpunosti sigurni da li će vam neki posao uticati na budućnost ili kako će uticati, ali važno je da vidite korist što je dalje moguće u budućnost. 

Ako niste u stanju da vidite dobrobiti makar za narednih nekoliko mjeseci, onda radnja koju obavljate trenutno vjerovatno nije vrijedna vaše pažne. Vaš mozak ponekad može da vas prevari. Recimo kada mislite o tome kako da provedete slobodno veče mozak će vam često dati komandu da se opustite i odmorite, ali dugoročno to vam ne donosi ništa. 



Taj odmor je samo trenutan jer vas sutradan očekuje novi radni dan. Bolje je da svoje slobodno vrijeme provedete sa porodicom ili prijateljima. Tako ćete da ojačavate porodične i društvene odnose. Ukoliko vas to umara uvijek vam ostaje mogućnost da se razvijate psihički i fizički. 

2. Učiniti nešto što je dugoročno dobro za nas ne znači da danas trebamo biti nesretni. Ne morate da budete nesretni danas. Mijenjanje navika nije nikada jednostavno, ali uvijek možete da poboljšate stvari. Pronađite način koji vam odgovara, isprobajte novo. 

Ako nađete način da učinite nešto lakše – iskoristite to. Međutim, uvijek mislite o svom zadovoljstvu. Nema poente da radite nešto zbog čega ćete se osjećati nezadovoljno. Tek ako vam nešto pruža zadovoljstvo moguće je da radite sa elanom i da se osjetite kao da stvarate nešto važno za budućnost. 

3. Stalno iznova procjenjujte svoje izbore i ne plašite se samokritike ukoliko vas ona vodi do poboljšanja. Niko nije savršen, pa tako ni vi. Svi pravimo razne greške, razmišljamo kratkoročno, donosimo pogrešne odluke ili zaključke.

Razlika između uspješnih i neuspješnih je u tome što se uspješni uvijek preispituju, uvijek misle zašto su nešto uradili na određen način i razmišljaju o tome kako da to učine bolje. Trudite se da i vi radite isto: razmišljajte o svakodnevnim izborima i njihovim uticajima na budućnost. Ukoliko vam se njihov uticaj ne dopada – vrijeme je za promjene!

Pokreće Blogger.