Filozofija života: Nema potrebe da doživljavate stres zbog stvari koje ne možete kontrolisati

Stres je nažalost postao dio svakodnevnog života. Skoro svaka osoba se može požaliti kako se često brine oko nečega i to stanje postaje rutina. 


Smatra se da stres nije uvijek posljedica tempa života ili preopterećnosti, već posljedica gubljenja sposobnosti da se kontrolišu neke stvari. Što više kontrolišete neku situaciju, vi ste mirniji. Međutim, kada vam se desi da nešto nije u vašoj moći, stres počinje da se povećava.

Stres je nešto što dolazi iz vaših misli i glave, ne iz spoljašnosti. Kada naiđete na neku lošiju vijest vi reagujete burno i stresno čak i ako niste direknto za nešto odgovorni. Stres je nešto što se može naučiti kontrolisati, jer kao što je već rečeno isti dolazi od vas samih. 



Da bi takvo stanje postigli, potrebno je da uložite trud i volju. Treba da načite da ne možete imati kontrolu nad svim i da imate spontane reakcije koje vas neće dovoditi do stanja rasuđenosti. Takođe, donošenje promišljenih i racionalnih odluka je od velikog značaja. 

Kada prilagodite svoje misli, pravilno dišete, pažljivo birate svoje riječi i vaše vrijeme pravilno izdvajate, tako kontrolišete svoje tijelo i um, ali i situaciju. Sve ove radnje vas mogu dovesti da na stres gledate drugačije i slabije ga doživljavate. 



Potrebno je da budete odgovorni u onaj mjeri u kojoj ste nešto i mogli da kontrolišete. One stvari koje niste mogli da kontrolišete i nisu vašoj moći, nema potreba ni da doživljavate stres u vezi njih. Znajte da bez obzira na situaciju, vaš stav uvijek možete promjeniti. 

Promjenite stav prema okolnostima, preduzmite mjere kako biste riješili određenu poteškoću, promjenite pogled na situaciju ukoliko vam ista izaziva stres. Svaki čovjek naravno različito reaguje i pristupa određenoj situaciji, ali za one koji su skloni da se brinu ove mjere su dobrodošle. 

Naučite da slijedite navedene mjere, znajte da je 50% u vašoj moći kontrole, ali drugih 50% nije. Prema tome, znajte oko čega se brinete. Kreirajte jasno vaše planove i idite prema željenom pravcu. Ako vam je tako lakše planirajte sebi svakodnevnicu onoliko koliko možete, međutim ne vodite se slijepo planovima, već ih samo imajte kao asove u rukavu.

Pokreće Blogger.