Ne možete izgubiti nešto, što vam nikada nije ni pripadalo - Mudro objašnjenje pisca Viktora P.

Da li ste se nekada zapitali da li je bol koju osjećamo prije rastnaka zapravo odraz ljubavi? 


Ili je to samo odraz naše privrženosti prema određenoj osobi? Kaže se da privrženost često izaziva negativne emocije poput ljubomore, sebičnosti, opsesije. Na koji način spriječiti da privreženost izazive takve emocije i pusti korijene u našoj duši? Trebali bi imati ideal. 

Ali, ideal koji nije vezan za osobu, niti naklonost prema njoj. Ideal bi se trebao odnostiti na samu ljubav. Često imamo pogrešno uvjerenje, a to je, da samo kada volimo nekoga tada imamo ljubav. Važno je da zapamtimo i znamo, da druga osoba nije izvor ljubavi, već ona samo naš pomoćnik kako bi otkrili i probudili taj osjećaj koji je u nama. 



Kada to shvatimo, onda na osobu pored nas gledamo sa zahvalnošču. Shvatimo da nam je ona pomogla da otkrijemo najljepše osjećanje. I tada govorimo o lijepoj strani ljubavi. Uz pomoć druge osobe smo doživjeli najljepše osjećanje u životu i ako ta osoba ode, mi ostajemo zahvalni. 

Zašto? Pa na osnovu te osobe smo probudili svoj osjećaj, ali odlaskom te osobe isti nije otišao. Kada upoznamo drugog "pomoćnika" mi ćemo se opet tako osjećeati. Znači, osjećaj ljubavi je samo naš, jer ga nosimo u sebi. Pomoćnika nije teško pronaći. Bitno je da smo mi pozitivni i srdačni. 



Kada budete ispunjeni, zahvalni i kada vjerujete, tada ćete i sresti osobu koja će vam probuditi ponovo taj najljepši osjećaj. Bitno je da ste prvo vi zadovoljni sobom. Viktor Pelevina je rekao sljedeće: "Čovjek ne treba žaliti za izgubljenim. Iz razloga što neko nije pripadao njemu, znači da ne može biti ni gubitnik".

Potrebno je shvatiti da niko ne pripada nama, niti mi pripadamo nekome. Svako od nas ima svoj put. Mi smo tu jedni za druge, ali ne posjedujemo vlasništvo nad drugom osobom, kao što ni ona ne posjeduje nad nama. Ne možemo izgubiti nešto i biti gubitnici, kada nešto ni ne posjedujemo.

Pokreće Blogger.