Vijernost nije dokaz sudbinske ljubavi: 5 pitanja koja odlučuju da li je vaša veza "za sva vremena"

U vezi ste, i pitate se koliko će to trajati? Da li je to veza za čitav život, i ljubav o kojoj ste maštali?


Konačno je pored vas neko na koga možete da se oslonite i kome možete vjerovati. Donosimo vam jedan mini ljubavni kviz. Ukoliko na sljedeći pet pitanja možete odgovoriti sa "Da", onda ste na jako dobrom putu da vaša veza opstane čitav život. 

1. Da li možete otvoreno razgovarati? Ako možete apsolutno o svemu da razgovarate onda je to to. Zapitajte se, da li svom partneru možete reći da vam se ne sviđa nešto što radi? Da li možete biti otvoreni kada su porodične teme u pitanju? 



Dobra komunikacija ima svrhu da neko otvorenog srca primi ono na šta mu ukazujete i što se od njega traži. Naravno, to ne podrazumijeva da radite sve što vam partner kaže, već da ste spremni da saslušate, priznate kako se trenutno osjećate i otvoreno razgovarate. 

Jednostavno, ako nemate takav odnos, veza na duge staze je upitna.  2. Da li iskreno razgovarate na temu intimnosti? Posebnost vašoj vezi svakako donosi vaša bliskost i intimnost. Ako postoje problemi, a vi niste spremni da o tome razgovarate to može da donese neprijatnost. 



Intimnost je za svakoga drugačija i baš zbog toga je potrebno otvoreno da razgovarate o vašim ali i partnerovim potrebama.  3. Da li su drugi odnosi izvan vaše veze zdavi? Ovo je jako važan segment veze. Za mnoge parove postoje problemi upravo oko odnosa sa porodicom i prijateljima svoga partnera.

Potrebno je da i ovdje budete iskreni. Ako vam se ne sviđaju prijatelji vašeg partnera, to mu nasamo kažite. Isto tako, ne moraju to da budu loši ljudi, već jednostavno se ne poklapate. Važno je samo da ih poštujete i da poštujete vrijeme koje vaš partner provodi sa njima. 

Vi ne morate biti dio toga, ali iskren razgovor je itekako potreban da biste se razumijeli.  4. Da li se međusobno poštujete? Ne možete nekoga voljeti, a da ga pritom ne poštujete. Kada nema poštovanja, vremenom dolazi prezir. A za vezu nema ništa gore od tog osjećanja. 

Jednostavno, poštovanje je ključ zdravog odnosa. Poštujete jedno drugo, vaše zajedničko i slobodno vrijeme, poštujete obaveze jedno drugog, poštujete porodicu, prijatelje itd. Bez toga, nema ni dobrog odnosa. 

5. Da li uživate kada zajedno provodite vrijeme? Prvo, da li se trudite da provodite što više vremena zajedno ili se pravdate kako ne možete stići? Ako imate odgovor, jasno vam je kakav je i vaš odnos.

Osoba kada voli, čine sve kako bi sve više vremna provela u vašem društvu, jer joj je tu najljepše. Jedva čeka da vas vidi, imate zajedničke teme, dogovorate se kako će te to vrijeme provesti itd. Sve su to pokazatelji zdravog odnosa. Sve suprotno tome, donosi i suprotne rezultate. 

Ukoliko ste na ovih pet pitanja odgovorili sa "Da" na dobrom ste putu. Ukoliko i niste, pokušajte da popravite te stavke, a ako je vaš odgovor "Ne" na većinu pitanja, pogledajte bolje kakvu vezu živite.

Pokreće Blogger.