Ako vam ljubav ne daje slobodu, to nije ljubav - 3 stvari koje vam "kradu" sreću prema Oshu

Ljubav prema životu je jako važna. Svijest o tome koliko život može da bude lijep često izostaje. 


Ljubav prema životu, čistoj duši, dobroti su samo neke od osnova citata i brojinih mudrosti indijskog duhovog vođe Osha. U nastavku vam donosimo neke od njegovih najznačajnijh poruka, koje će vam sigurno biti od koristi. 

"Postoje tri zamke koje vam kradu radost i mir: žaljenje za prošlošću, briga za budućnost i nezahvalnost za sadašnjost". Život, koji se sastoji samo iz pokušaja i potrebe da se vraćate u prošlost i gledate šta će biti u budućnosti, osuđen je na gubitak sadašnjosti. To je najveće greška koju pravimo. Živite sad i u ovom trenutku. 



"Kada imate sreću, možete je podjeliti, kada je nemaš kako ćes je podjeliti? Prije nego što nešto podjelite, to morate imati". Ovako je mudrac Osho govorio o našim unutrašnjim resursima. Ne možete nekome pomoći, ako ste vi prazni unutra. Nađite izvor iz koje ćete prvo vi crpiti snagu u dobru energiju. 

"Ne tražite najbolje, nego tražite svoje. Uostalom, najbolje neće uvijek biti tvoje, ali tvoje će uvijek biti bolje". Nemojte gledati da li je tuđa odjeća bolja, riječi prikladnije itd. Na kraju, većinom sve zvuči i izgleda bolje nego što je prikazano kroz prizmu sopstvenih emocija i zapažanja. 



"Morate znati da je sloboda najviša vrijednost, a ako vam ljubav ne daje slobodu, onda to nije ljubav". Nema ljubavi tamo gdje vladaju zabrane. Iskazivanje bilo kakve moći u zdravom odnosu nema. 

"Jedina osoba na svijetu koju možemo da promjenimo smo mi sami". Nema potrebe da gubite svoje vrijeme i strpljenje kako biste nekoga prilagodili sebi. Data nam je samo jedna mogućnost, a to je da popravljamo i oblikujemo sebe. 

"Napravite što više grešaka samo upamtite jednu stvar: ne pravite istu grešku dva puta i vi ćete rasti". Ne plašite se grešaka, savjetovao je Osho. One vam omogućavaju da sagledate situaciju drugačije, takođe da naučite nešto novo, ono što niste znali prije. 

"Niko ne može ništa reći o vama. Šta god da ljudi pričaju, pričaju o sebi". Misli i riječi su odraz nečije duše. Svako dijeli ono čime je ispunjen i što nosi u sebi. "Kakva je razlika ko je jači, ko je pametniji, ko je ljepši, ko je bogatiji? Na kraju krajeva, važno je samo da li ste srećna osoba ili ne". Za kraj, možete da budete lijepi i bogati, ali nesrećni. Možete da budete jednostavno srećni, a da ne jurite ni za čim.

Pokreće Blogger.