Ugodite sebi, neka vam to ne bude nagrada, već obaveza: 7 pokazatelja da žena ne poštuje sebe

Briga o sebi treba da nam bude prioritet. To jednako oslikava i ljubav koju imamo prema sebi samima. Voljeti sebe znači brinuti o sebi i svojim potrebama. 


U današnjem članku ćemo vam predočiti šest osnovnih pokazatelja koji ukazuju na to da niste dovoljno posvećeni sebi, zapravo u jednu ruku da na taj način i ne volite sebe. Ukoliko se pronađete bar u jednom pokazatelju, drage žene, dobro razmislite, ovo se odnosi na vas: 

1. Skloni ste da kršite svoje lične granice: U ovom slučaju često dopuštate da neko pređe granicu u odnosu sa vama, a da vi pritom ne odreagujete. Trudite se da budete kulturne, ali to uvijek nije riješenje. 



Vjerovatno vam se nekada desilo da od strane rođaka, prijatelja ili bilo koga drugog da okusite neprijatnost određenih pitanja. "Kada ćes se udati?", "Šta čekaš, hoćeš li uskoro rađati"?, "Koliko sada zaruđuješ u novoj firmi?" itd. Pa vam još na to ljudi dodjeljuju savjete. 

Nema potrebe da se u ovakvim situacijama suzdržavate. Jasno odgovorite i dajte do zananja da je to vaša lična stvar i da je pitanje nekulturno. Nemate potrebe nikome da se pravdate.  2. Često štedite na sebi: Sjetite se kada ste zadnji put sebi nešto priuštile. Neka vam to ne bude bonus, nego neka vrsta navike i obaveze. 



Lijepo se posvetiti porodici, mužu, djeci, ali nije uvijek neophodno. Uzmite spisak i napravite ga. Pored obaveza koje ćete ispuniti prema svojoj djeci i mužu, napište i šta je vama potrebno. Novi kaput, posjeta zubaru, pedikir itd. Neka to bude takođe stavka u kućnom budžetu. 3. Ne uskraćujte sebi stvari koje volite, tipa slatkiše i čips: Sasvim je u redu da se nekada opustite, i da pored svih obaveza koje imate, ne razmišljate još u kalorijama koje ćete unijeti. 

Dajte sebi oduška, to je vama i vašem tijelu ponekad potrebno. 4. Spremne ste da tolerišete nepristojno ponašanje: Ni u kom slučaju ako volite sebe to sebi ne smijete dozvoliti. Fraze koje ste čule u porodici, djetinjstvu, na ulici ne treba da vam budu smjernice. 

Tipa "Ljubav može promjeniti čovjeka", " Istrpi, proćiće ga" itd. Niste dužne da ništa trpite. Ljubav se ne pokazuje na negativan način. Pored sebe imajte muškarca koji vas voli i čuva. 5. Tuđe mišljenja ima jak uticaj na vas: Kada nemate samopouzdanje, tada upijate svaku riječ i mišljenje druge osobe. 

Tražite poštovanje kod drugih ljudi, i na neki način postaje vam jako bitno šta će vam oni reći. Ono što je potrebno jeste, da uporedite sebe sa samom sobom. Da vidite kakve ste bile juče, prije dva mjeseca, godinu itd. Napraviite sebi listu svojih vrlina i prednosti. 

Same sebi stvaratjte samopouzdanje i ne dozvolite da vaš život kreirate na osnovu mišljenja drugih ljudi. 6. Uvijek gledate samo negativno: Sklone ste da previše krivite sebe. Skoro u svakoj situaciji vidite sebe kao krivca. Skloni ste pretjeranoj analizi i izvlačenju samo negativnog. Fokusirajte se na suprotno. Ukoliko oko sebe vidite neuspjeh, malo bolje pogledajte i usmjrite fokus. Usmjerite se na ono što imate i što se stvorile. Neka to bude vaša polazna tačka za sve što radite.

Pokreće Blogger.