"Ja zarađujem više, pa zato ti treba da radiš sve po kući" - Problem koji prečesto razori brak

Iz nekog razloga postoji viđenje u okviru velikog broja porodica da žena ukoliko zarađuje manje onda je "dužna" da radi sve kućne poslove. 


Sa druge strane zna se vidjeti i slučaj, gdje je žena zaposlena i zarađuje više od muškarca ili da on nije zaposlen, i opet je ona zadužena za sve kućne poslove? Onda se vjerovatno pitate šta je problem u ovakvim situacijama? Možda je ovo u jednu ruku odlika razmišljanja našeg društa. Takođe, zar nije najbitnije da oboje rade i doprinose svojoj porodici?! 

Ukoliko je tako, oboje su danas bili na poslu i radili osam sati. Prema tome i jedno i drugo imaju potrebu za odmorom, a ne da obavljaju kućne poslove. Postoji i razmišljanje muškarca "Ja zarađujem više, pa zato ti treba da radiš sve po kući". 



Ovdje je vrlo mogće samo traženje izgovora kako bi on sebe oslobodio rada, čak i kada bi žena počela da zarađuje više, izgovor bi opet postojao. Na kraju krajeva, pravi muškarac neće imati ovakvo razmišljanje, niti će se služiti manipulacijom kao bi sebi obezbjedio poziciju. 

Ono što je zapravo još teže za povjerovati, jeste činjenica da pojedine žene nemaju ništa protiv ovakvog stava muškarca. Ona prihvata takav stav i naviku. Smatra da i jeste dužna da ona sve radi po kući, a on apsolutno ništa. Ovo najčešće zna da bude uvjerenje stečeno prije braka. 



U porodici, kod drugih kućnih prijatelja itd. Jednostavno, tradicija koju ona nastavlja. Zdrav odnos i brak jeste međusobno poštovanje. Ako oboje rade, umaraju se, onda je u redu da se dogovore i podjele obaveze. U ovakvom odnosu čak nema ni potrebe za objašnjavanjem. Vi se razumijete. 

Muškarac brine o ženi, a ona o njemu. I zajedno radite po kući najbolje što možete. Ovakvi parovi ne razmišljaju "Bilo bi dobro da on ili ona to uradi, neću ja", već razmišljaju "Bilo bi neophodno pomoći". Kada obe osobe u odnosu imaju ovakvo razmišljanje, onda govorimo o zaista kvalitetnom odnosu.

Kada se radi o zajednici muškarca i žene, to je činjenica da je i kućnih poslova manje. Ali, kada se radi i o djeci, tada već obim kućnih i svih drugih poslova se uvećava. Stavljanje tog tereta na leđa samo jednog partnera nije u redu. 

Generalno, teško je zamisliti da sve obavlja jedna osoba, iako takvih slučajeva ima. Bilo bi potrebno razmotriti situaciju i dogvoriti se. Druga osoba takođe mora učestvovati. Podjelite poslove, ko šta voli više, ko manje. I neka taj rad nema nikakve veze sa nečijim primanjima ili zaposlenjem. 

Na kraju krajeva, ukoliko žena zarađuje manje, to ništa ne znači. Zdrav brak je ogledalo međusobnog poštovanja, pomaganja i razgovora. Kada imate neku vrstu reda, kako nešto funkcioniše, znajte da ste na dobrom putu. I da partner i vi radite jedno za drugo, a ne jedno protiv drugog.

Pokreće Blogger.