Ono što smatrate nesrećom može biti vaša najveća sreća: Mudra priča o starcu i konju

Kada se u čovjekovom životu nešto novo desi, ma šta to bilo – posao, ljubav, uspjeh – čovjek se raduje. Isto tako, kada se izgubi nešto poznato – prijatelj, posao, dom – čovjek je tužan. 


Naše tijelo i duša odmah imaju određenu reakciju, to je normalno. Ovakvi događaji i emocije se u životu stalno smjenjuju, nikada nije samo jedna emocija tu – život je uvijek crno bijel. Mudri ljudi su mirni, uzdržani i smireni. 

Odbijaju da prave skandale i da bjesne, oni neće plakati i patiti, niti će biti bučni i hvaliti se sobom pred svima. U Kini postoji popularan izraz: „Kad starac izgubi konja –to je i loša i dobra sreća“. Zvuči čudno. 



Ali ova izreka znači sledeće: ono što vam danas izgleda kao teškoća, za sedmicu, mjesec ili godinu će postati nešto dobro. Na primjer, putnik koji nije uspio da se ukrca na Titanik je tad žalio, ali kasnije je shvatio zašto je to bilo dobro. Ukoliko je neko izgubio posao, to mu je tad strašno, ljuti ga, ali onda shvati da ga čeka još bolji posao.

„Starac i konj“ je priča o starcu koji je živio u podnožju kineskog zida. Njegov konj je nestao. Nije bio siguran da li je pobjegao. Komšije su htjele da izraze žaljenje starcu, da ga podrže, ali njemu nije trebalo sažaljenje, bio je super raspoložen. 



Rekao je da izgubiti konja može biti loše, a i ne mora. Komšije su bile zbunjene i iznenađene, jer u takvom okruženju gubitak konja značio je gubitak posla. A ukoliko čovjek izgubi posao i ne radi on nema za hranu. Prošlo je skoro mjesec dana. 

Konj se sam vratio starcu, ušao je u dvorište jako brzo i to ne sam – doveo je mladog pastuva sa sobom. Ovaj put komšije su se još više začudile: kako je starac uspio da predvidi i nasluti dobre stvari? Počeli su da govore da je imao veliku sreću.

Starac je podigao ruku kao znak upozorenja i rekao: „Stanite, nemojte brzo da donosite zaključke!“ Nedelju dana kasnije starčev sin je jahao na novom pastuvu. Konj je bio toliko slobodan i poletan, da starčev sin nije mogao da ga kontroliše.

Od brzine kojom su jurili, sin nije uspio da ostane u sedlu. Pao je i polomio noge. Komšije su shvatile da nije sve što izgleda kao sreća – zaista sreća. Htjeli su da izraze žalost zbog starčevog sina, ali on je opet rekao da sačekaju, da je sve dobro. 

Nekoliko dana kasnije, selo su napali razbojnici. Zarobili su sve djevojke i mladiće, osim starčevog sina – i to zato jer je imao slomljene noge. Nekada nesreća znači sreću u drugačijoj situaciji. Ova nesreća sa padom je sačuvala starčevog sina od zle sudbine.

Pokreće Blogger.