Mudra žena nije ona koja je rječita - Već koja šutnjom sve govori: 5 pokazatelja mudre žene

Mudrost pretstavlja jednu od najvažnijih životnih vrlina. Kao što je poznati pisac M. Žvanecki rekao, mudrost dolazi sa godinama, ali ponekad starost dolazi sama. 


Koji su to odlike mudre žene, vidjećemo u nastavku. Pet znakova mudrosti otkriva nam poznata autorka brojih knjiga, psihilog i poslovni trener Veronika H.  1. Ne plašite se pogrešaka: Normalno je da pogriješite. To bi značilo da ćete prepoznati šta je ispravno. 

Na taj način ćete ići naprijed, izvalačiti poentu, i znati sljedeći put kako trebate postupiti. Ponekad je greška idealna prilika da obogatite sebe, svoj um i mudrost.  2. Slušate sebe i svoje želje: Žena koja je svijesna svojih želja i potreba, samim tim je na dobrom putu da iste ostvari. 



Ovakva žena jasno određuje svoje prioritete. Ona ima svoju listu malih i velkih želja i spremna je da ih ostvati. Čak šta više, u svemu tome, ide sama, ne gledajući na prepreke i ne traži pomoći od strane drugih. 

3. Imate poštovanje prema drugim ljudima: Imate jasnu svijest kakvo vas okruženje okružuje. Mudra žena spremna je da upoznaje različite ljude, koji imaju različite poglede. Poštuje svoje i tuđe granice i prostor. 



Ona zna da svako ima pravo na svoja uvjerenja i način života kakav želi. Jer i sama radi onako kako ona misli i kako njoj odgovara. 4. Ne stvarate konflikte, već ih rješavate: Mudra žena će tražiti izlaz iz određene situacije, a ne dodatno stvarati napetost. 

Trudi se da nađe konstruktivno rješenje koje će koristiti i jednoj i drugoj strani u sukobu. To nikako ne znači da će ona pognuti glavu pred nekim, već da tuđe mišljenje i viđenje ne gleda kao na jedinu opciju, već ima svoje i dobro je razmislila prije postupanja. Neće nanijeti štetu i sebi ni drugima. 

5. Spremni ste da pružite drugima, koliko i primate: Mudra žena zna da vam uzvrati dobrom energijom. Zapravo, zna da istu razmjenjuje. Podjednako prima zahvalnost, komplimente, poklone, kao što ih je i spremna dati. Odlika mudre žene jeste svakako velikodušnost. Uvijek je lijepo upoznati ženu koja zna da pohvali, iskreno se zahvali i pomogne.

Pokreće Blogger.