"Ako žena nešto želi - proći će kroz stijenu, da to ostvari." - 25 poučnih japanskih mudrosti

Japanci su poznati kao jako disciplinovan narod i trude se živijeti u skladu sa sobom i onim što je oko njih.


Njihove mudrosti ponekad mnogo znače. Njihova filozofija vijekovima ostaje ista. Spremni su uvijek iznova učiti i raditi na svojoj mudrosti i disciplini. Danas vam donosimo neke od njihovih najpoznatijih izreka: 

1. Napravite mjesta budalama i luđacima. 2. Kad žena hoće, proći će kroz stijenu. 3. Brzo je sporo, ali bez prekida. 4. Bolje biti neprijatelj dobroj osobi, nego prijatelj lošoj. 5. Nema velikih ljudi bez običnih ljudi. 6. Ko silno želi ići ka vrhu, izmisliće stepenice. 



7. Muž i žena trebaju biti kao ruka i oči, kad ruka boli, oči plaču, a kad oči plaču, ruke suze brišu. 8.Sunce ne poznaje pravo. Sunce ne zna krivo. Sunce sija bez svrhe da nekoga ugrije. Onaj koji se nađe je kao Sunce. 9. More je veliko jer ne mrzi male rijeke. 10. Ko pije ne zna za opasnost vina, a ko ne pije ne zna za njegove dobrobiti. 

11. Čak i ako je mač potreban jednom u životu, potrebno ga je uvijek nositi. 12 Lijepo cvijeće ne donosi dobre plodove. 13. Tugu, kao i poderanu haljinu, morate ostaviti kod kuće. 14. Niko se ne spotiče dok leži u krevetu. 15. Ako se problem može riješiti, onda ne trebaš brinuti o njemu, ako se ne može riješiti onda je beskorisno brinuti o njemu. 



16. Provjerite sedam puta prije nego što posumnjate u neku osobu. 17. Dajte sve od sebe, ostalo prepustite sudbini. 18. U kući gdje se smiju, dolazi sreća. 19. Pobjeda ide onom ko izdrži pola sata više od svoga protivnika. 20. Događa se da list potone, a kamen pluta. 

21. Hladan čaj i hladna riža su podnošljivi. Ali, hladan pogled i hladna riječ, su nepodnošljivi. 22. Duboke rijeke teku nečujno. 23. Pitati je sramota na trenutak, ali ne znati je sramota za život. 24. Savršena veza, nikada nije napustila ruke lošeg majstora. 

25. Nemojte se bojati malo se sagnuti, ispravite se ranije. Pažljivo pročitajte ove mudrosti, neke će vam vjerovatno biti od koristi. Japanci se sa njima vode kroz život i služe im na različitim poljima života. Svaka mudrost dobro dođe, kada čovjek naiđe na raskrsnicu.

Pokreće Blogger.