Muškarci se ne rađaju, muškarci se stvaraju: Kako roditelji nesvjesno oduzimaju muškost sinovima

Odgovornost, snaga, hrabrost, odlučnost su osobine koje povezujemo sa muškarcima, a koje mnogi roditelji žele usaditi svojim sinovima. 


Međutim, ponekad iz želje da što bolje odgojimo svoju djecu na takav način da stvari ne idu onako kao smo planirali. Prema mišljenju psihologa Elene Vorobyove mnogi roditelji se plaše da će previše razmaziti dijete svojom pažnjom što posebno važi za dječake. 

 Međutim, mnoge majke zaboravljaju da je emocionalna veza djeteta i majke u prve tri godine djetetovog života jako važna za pravilan razvoj djeteta. Ako djetetu u ovom uzrastu posvećujete pažnju i ljubav biće mu lakše da se odvoji od majke i pređe na sledeće faze razvoja. 



Ako je majka hladna i ne pokazuje previše ljubavi i pažnje prema djetetu, ono će tu prazninu pokušati popuniti u odrasloj dobi. Poznati američki psihijatar Ross Campbell je svojoj knjizi napisao kako je za dječaka o 8. godine života ljubav oba roditelja najvažnija. 

Mnogi će sigurno reći da ako je otac strog prema djetetu ono će odrasti u istog takvog muškarca, međutim istina je da što je otac strožiji prema sinu, on raste ženstveniji. Za dječaka je jako važno da se identifikuje sa ocem posebno kada su u pitanju pokazivanje ljubavi i osjećanja. 



Ako dječak odrasta bez svog oca, on tu vrstu komunikacije koja mu je potrebna može nadoknaditi sa drugim muškarcem. Međutim, ako majka govori loše svom sinu o njegovom ocu i o muškarcima generalno, to može imati negativan uticaj na njegov razvoj. 

Ista priča, ako je otac nominalno prisutan, ali ne učestvuje ni u životu porodice ni u obrazovanju. Majka u takvoj porodici po pravilu dominira, potiskuje i obezvređuje oca i generalno upravlja sa svima. Dječaku je potreban jak muškarac na koga će se moći ugledati ikoji će mu biti primjer, a ako majka govori loše o dječakovom ocu ona u dječakovoj glavi ruši sliku muškarca koju je on stvorio. 

 Ukoliko roditelji govore kako su u stvari željeli djevojčicu, a dobili su sina, onda bi i dječak tako mogao prihvatiti sebe i svoju mušku prirodu te se početi ponašati kao djevojčica. Ako je majka previše zaštitnički nastrojena prema sinu, ako mu ne daje slobodu da bude svoj, često takve majke od svog sina naprave psihološkog muža. 

 Ako majka ima loš odnos sa svojim mužem ili ako nema muža, onda ona tu ulogu dodjeljuje sinu. Ona od svog sina očekuje da ispuni ono što je u teoriji željela da ispuni njen muž. Još jedan način na koji roditelji uništavaju muškost kod svojih sinova je kada ih ismijavaju. 

Prvo se smiju njegovom izgledu, a kasnije njegovim snovima i željma. Govore mu da je slabić, ako pokaže osjećanja i kako to rade samo curice ne i dječaci. Mala djeca su kao sunđer, oni upijaju sve oko sebe i teško im je da se svemu tome odupru. Tako dječak vremenom počinje da misli kako nije vrijedan te gubi sigurnost u sebe i ne pokazuje muške kvalitete. 

Zapamtite roditelji da se muškarci ne rađaju, oni se stvaraju. Taj proces je jako dug i osjetljiv. Roditelji su prve i najvažnije figure u životu dječaka i oni su ti koji formiraju djetetovu ličnost i njegovu muškost.

Pokreće Blogger.