Krasiće vaš dom tokom cijele godine - Kako pravilno gajiti i brinuti se o kraljici enterijera

Iako mnogi smatraju da ovaj cvijet nije lako uzgojiti, ukoliko se budete pravilno brinuli o njemu uspješno će vam cvjetati i krasiti vaš dom svojim nježnim cvjetovima skoro cijelu godinu. 


Cvjeta prekrasnim, nježnim i svilenkastim cvjetovima u bijeloj, ružičastoj, žutoj i ljubičastoj boji. Riječ je naravno o afričkoj ljubičici. Afrička ljubičica voli mnogo svjetlosti, ali ne i direktnu svjetlost. Možete ih držati na prozorskoj dasci, ali ih nikako ne stavljajte pored prozora koji je u ljetnim danim većinu dana na suncu. 

Da bi se afrička ljubičica formirala ravnomjerno, važno je okretati saksiju bar jednom sedmično. U ljetnim danima afričku ljubičicu držite na prozorskoj dasci i nikako je nemojte iznositi napolje jer ne podnose visoke temperature. 



Tokom zimskih dana važno je držati je na toplom mjestu, ali treba izbjegavati stavljati je blizu izvora toplote. Kada je u pitanju zalijevanje, afričku ljubičicu je najbolje zalijevati vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi. 

Preporučljivo je da se voda sipa u tanjirić nikako direktno u zemlju, a nakon pola sata istresite višak vode koji je ostao. Jako je važno ne pretjerivati sa zalijevanjem za vrijeme cvjetanja. Ako vidite da vaša afrička ljubičica počne da vene iako ste je redovno zalijevali to bi moglo značiti da ste je previše zalijevali i tada je potrebno presaditi je u drugu zemlju što prije kako ne bi propala. 



Kao što ne voli mnogo vode, afrička ljubičica ne voli ni jako sunce jer ono može ostaviti fleke na njenim listovima. Kada je u pitanju presađivanje ljubičica, potrebno je presaditi ih svakih 6 mjeseci do godinu dana kako bi se biljka mogla dobro razvijati i lijepo cvjetati. Afrička ljubičica se jako lako može razmnožavati u kućnim uslovima. 

Dovoljno je samo da odsječete jedan list na kome peteljka treba da bude dužine oko 3cm i stavite ga u vodu da pusti korijen. Takođe, možete ga odmah posaditi u posudu sa zemljom i dobro zaliti. Kada se razvije 5-6 listova biljku možete posaditi u novu saksiju.

Pokreće Blogger.