"Ja bih to uradila drugačije": Budite oprezni - Neke fraze mogu biti toksične iako ne mislimo da jesu

Ponekad u želji da pomognemo nekome možemo izreći neke fraze koje mogu napraviti više štete nego koristi. 


Mislimo da će neke naše riječi pomoći da se osobe osjeća bolje, a neke od tih fraza koje izgovorimo su toliko loše da je bolje da nismo rekli ništa nego što smo izrekli neku od ovih toksičnih fraza. 1. "Neće ti se svidjeti, ali moram ti reći..."; 

Kada se na ovaj način obraćamo nekome svjesni smo da se osobi neće svidjeti ono šta imamo za reći, ali svejedno ne odustajemo od namjere da kažemo ono što imamo. Umjesto toga bi bilo bolje samo da podržimo tu osobu bez suvišnih komentara i savjeta. 



2. "Sve se dešava sa razlogom"; Sigurno ste čuli ovu frazi bezbroj puta kada ste se našli u nekoj teškoj situaciji i sigurno vam ova fraza nije olakšala vašu patnju. Često ste samo osjećali krivicu za ono što se desilo iako možda niste bili krivi. 

Neke stvari se dešavaju same od sebe i na to ne možemo uticati. Ali ono što možemo uraditi je izbjegavati koristiti ovu toksičnu frazu. 3. "Ono što nas ne ubije to nas ojača"; Ovaj motivacioni citat koji mnogi danas izgovaraju punih usta sigurno nije ono što bi osoba koja je u nevolji željela da čuje. 



Kada želite pomoći nekome ko je u nevolji i osjeća se loše najbolje je da pokažete empatiju i budete podrška. Ovo je posebno važno ako se osoba osjeća slomljeno poslije situacije koja joj se desila. 4. "Voljela bih ti pomoći, ali..." Ako želite i možete pomoći nekome učinite to. 

Ako ne možete nekome pomoći nemojte govoriti kako biste to željeli ili kakve su vam namjere. Nemojte tražiti izgovore ako ne želite nekome pružiti svoju pomoć. 5. "Vrijeme liječi sve"; Ovo je još jedna fraza koja je postala jako popularna. 

Međutim, ne prolazi svaka bol i ne nije se uvijek lako navići na njega. Svakome treba određeno vrijeme da preboli svoju tugu i oporavi se, a neke situacije ostave ožiljke koji nikada ne zacijele. 6. "Razmisli malo nije kraj svijeta..." 

Ovo je možda poslednja stvar koju osoba koja je u nevolji želi da čuje. Još gore je kad osoba na ovo doda "Meni se desila gora stvar". Ovako ćete samo navesti osobu kojoj je teško da potisne svoje emocije i prestane pričati o njima. 7. "Ma to su čiste gluposti"; Ovu frazu ljudi obično upućuju onim ljudima koji od muve prave medvjeda ili uzimaju stvari previše k srcu. 

Izgovarajući ovu frazu uskraćujemo iz da žive te emocije koje se pojave. 8. "Reklao/la sam ti"; Skoro svako od nas se sigurno našao u situaciji da smo nekome dali savjet, a ta osoba nas nije poslušala pa su stvari na kraju krenule krivo, nakon čega smo im puni sebe rekli "Jesam ti rekao/la". 

Iako nam je ponekad teško suzdržati se i ne izreći ovu frazu, moramo pokušati prećutati. Ta osoba se vjerovatno dovoljno osjeća loše pa nije potrebno da ih podsjećamo i dolijevamo ulje na vatru. 9. "Ja bih to uradila drugačije"; Mislim da je suvišno govoriti nekome da biste vi, da ste se našli u istoj situaciji, postupli drugačije. 

Nikada ne možete biti sigurni kako biste vi postupili u nekoj situaciji dok se ne nađete u toj situaciji. Svi smo mi različiti i svako od nas na različit način reaguje kada se nađe u određenoj situaciji.

Pokreće Blogger.