Glasno pričanje i smijanje je nekulturno: Pravila lijepog ponašanja kojih se prave dame pridržavaju

Ljubaznost je osobina koja nas čini dobrom osobom, cijenjenom u bilo kojem društvu. 


Svaka ljubazna osoba će ostaviti dobar utisak svojim primjerenim ponašanjem i ispravnim stavovima. Lijepi maniri će uvijek biti u modi, zbog toga bi uvijek trebali voditi računa o lijepom ponašanju i izražavanju. Nažalost, mnogi lijepe manire smatraju dosadnim te smatraju da su oni svojstveni samo onima u eliti. 

Često zaboravljaju da vulgarnost i neprimjereno ponašanje mogu poslati pogrešnu sliku. Pravila lijepog ponašanja su veoma jednostavna i svaka prava dama bi trebala da ih se pridržava. Oni predstavljaju kulturu govora, učtivost, ugodan fizički izgled i sposobnost kontrole osjećaja. 



Ako želite izgledati kao prava dama, pročitajte koja su to osnovna pravila ponašanja. 1. Nikada nemojte dugo gledati u nekoga. Nemojte pričati i smijati se glasno. 2. Bez obzira na svoj status, godine ili profesiju, morate pozdraviti sve ljude u prostoriji u koju uđete. 

3. Kada se osoba u vašem društvu sretne i pozdravi neke ljude, trebali biste ih i vi pozdraviti, čak i ako ih ne poznajete. 4. Ako ste negdje izašli sa prijateljima, odgovarajte na pozive samo ako su oni jako važni. 5. Dame ne bi smjele dopustiti muškarcima da nose njihove torbice. 



6. Uvijek se zahvalite ljudima na pomoći. 7. Nemojte počinjati sa jelom čim vam konobar donese hranu. Sačekajte da i ostali članovi grupe budu posluženi. 8. Nemojte se protezati preko stola kako biste dohvatili nešto već zamolite osobu do vas da vam to doda. 

9. Ne režite svu hranu sa tanjira prije nego što počnete jesti. Uvijek izrežite samo jedan ili dva parčeta. 10. Budite oprezni pri odabiru jela i birajte ona koja znate kako se jedu. Naročito ako niste sigurni kako se neki pribor za jelo koristi. 11. Izbjegavajte teme poput politike, religije, a posebno izbjegavajte glupe šale.

Pokreće Blogger.