Zašto žene ne ostavljaju muškarce pored kojih nisu srećne: 5 citata Labkovskog za sve žene

Nedavno sam pročitala jedan članak o jednoj ženi koja je nakon nekoliko godina braka odlučila ostaviti svog muža. 


Njen muž je počeo mnogo da pije i znao je danima biti u takvom stanju. Pokušavala je na razne načine da mu skrene pažnju i ukaže na problem u kojem se nalazio, ali on se opirao i nije shvatao svoj problem. Rekao je da to nije ništa i da će ga proći. 

No cijela situacija se samo pogoršavala, a zbog toga što je mnogo pio nije mogao naći sebi posao. Žena je sama radila i trudila se da nikome ništa ne nedostaje. Ni njenom mužu ni njihovoj djeci. Iako se njen suprug nije ponašao loše prema njoj ona je odlučila da ga ostavi jer nije više željela da njena djeca svaki dan gledaju oca u takvom stanju. 



Tri godine je trpila takvo njegovo ponašanje na kraju je odlučila da se odseli i zatraži razvod. Polovina čitatelja je osudilo njenu odluku da ode. Govorili su kako nije smjela ostaviti muža koji je očigledno zbog pića bio u problemu. 

Ali, malo ko je uzeo u obzir da je izdržala dovoljno dugo i da je pokušala da mu pomogne. Mi smo takav čudan narod da uvijek imamo potrebu nekoga osuđivati. Ako muškarac napusti porodicu govorimo kako je kriva žena jer mu nije pružila dovoljno pažnje i ljubavi. 



Ako žena napusti muža, ponovo je kriva žena jer se nije dovoljno trudila da njen brak funkcioniše. Mnoge žene pate u svom braku.Tolerišu izdaju, piće pa čak i napad. Mnogi psiholozi savjetuju ženi da se prilagodi mužu, da bude fleksibilna i spremna na kompromis. 

Da sluša njegove probleme i da mu bude podrška te da ponekad mora preći i preko nekih stvari koje joj se ne sviđaju. Cijela ova priča me podsjetila na poznatog ruskoh psihologa Mihaila Labkovskog koji je uvijek oštro kritikovao žene koje ostaju pored muškaraca pored kojih nisu srećne. 

U nastavku pročitajte neke njegove izjave. 1."Žena nikada ne bi trebala trpjeti nešto u vezi što joj se ne sviđa. Trebala bi odmah razgovarati o tome, a ako se muškarac ne promijeni, trebala bi se rastati od njega." 2. "Razlog ženskih problema nije u tome što se ponaša kao žrtva. Razlog je taj što ima neurozu koju treba osloboditi. Za to joj je potrebna je određena osoba i veza u kojoj bi mogla patiti. Stoga ona namjerno stupa u takvu vezu, jer od djetinjstva za tim ima mentalnu potrebu." 

3. "Zdravi ljudi uvijek biraju sami sebe, a neurotičari uvijek biraju odnose na svoju štetu, i to je glavna razlika." 4. "Ljubav mjerimo nivoom patnje. Zdrava ljubav pokazuje koliko ste srećni." 5. "Garancija srećnog porodičnog života i braka sa jednim partnerom je u jednoj stvari, zdravoj psihi, bez ustupaka i kompromisa. Samo kada osoba ima zdravu psihu, može živjeti samo sa jednim partnerom cijeli život."

Pokreće Blogger.