Bezbjedne su za djecu i za kućne ljubimce - 6 sobnih biljaka koje bez straha možete držati u kući

Prlikom odabira biljaka za dom trebali bi biti oprezni naročito ako u kući imate malu djecu ili kućne ljubimce. 


Neke biljke, ako se pojede njihov list ili dođe u dodir sa kožom, mogu izazvati ozljede koje mogu biti opasne. Ako imate takve biljke u svom domu onda bi ih trebali držati što dalje od djece i ljubimaca. Ipak, neke biljke su potpuno bezbjedne i bezopasne i možete ih bez straha držati u svom domu. U nastavku pročitajte koje su to biljke. 

1. Afrička ljubičica; Ova lijepa cvjetnica je popularna među uzgajivačima cvijeća i lako se uzgaja kod kuće. Izvorna vrsta ima cvijeće tamnoplave boje, ali zahvaljujući selekciji uzgajane su i crvena, bijela, ružičasta i ljubičasta. 



Biljka ima jako lijepe cvjetove tako da će biti prekrasan ukras u vašem domu. Ljubičica potpuno sigurna za djecu, mačke i pse. Ovaj cvijet voli dobro osvjetljena mjesta, ali je ne biste smjeli stavljati na mjesta na kojima će biti izložena direktnom suncu. 

Važno je da se redovno zalijeva, a zalijevati je treba kroz tanjirić u kojem stoji sakcija nikako preko lišća i cvijeća. 2. Kaktus decembar; Veoma je izdržljiva i nije zahtjevna biljka. Uglavnom cvjeta od početka decembra do kraja januara. 



Ovaj cvijet je takođe bezbjedan za djecu i kućne ljubimce. Voli jako osvjetljenje pa ga slobodno možete smjestiti na prozor. Tokom perioda cvjetanja biljku je potrebno češće zalijevati, dok za vrijeme mirovanja možete smanjiti zalijevanje. 

3. Chlorophytum; Chlorophytum nije samo lijepa biljka, već i vrlo korisna biljka. U stanju je pročistiti zrak, osloboditi ga ugljen monoksida i ukloniti toksine. Možete ga staviti i na svijetlo mjesto i u polusjenu. Voli vlagu. U toploj sezoni zahtijeva obilno zalijevanje, u hladnoj se može malo smanjiti. Chlorophytum takođe voli orošavanje. 

Listove treba povremeno brisati vlažnom spužvom od prašine. 4. Kućna paprat; Paprat se može staviti u viseću žardinjeru ili u običnu saksiju. Izvrsno će izgledati u unutrašnjosti bilo koje sobe zahvaljujući svijetlo zelenom lišću. 

Voli redovno i obilno zalijevanje, ali ne voli direktnu svjetlost. 5. Maranta; Maranta je jako zanimljiva biljka neobičnog lišća. Njeni listovi se otvaraju kada dobiju dovoljno svjetlosti, a kada nema svjetla njeni listovi se zatvaraju. Ovu biljku ne bi smjeli izlagati direktom suncu jer bi mogla dobiti opekotine po lišću. 

Voli da se često zalijeva, naročito ljeti, ali ipak ne treba pretjerivati. Njeni zanimljivi listovi mogu privući djecu i kućne ljubimce, ali su potpuno bezopasni za njih. 6. Yucca; Biljka ne zahtjeva posebnu njegu. Voli mnogo svjetlosti i direktnog suna, pa je ljeti slobodno možete iznijeti na balkon ili u vrt. 

U ljetnoj sezoni biljku treba redovno zalijevati, ali između zalijevanja bi trebali pustiti da se zemlja u saksiji dobro isuši. U zimskoj sezoni je treba što rjeđe zalijevati. Nije opasna za ljude, ali može izazvati probavne tegobe ako se pojede veća količina njenog lista.

Pokreće Blogger.