"Razvešću se i naći ću sebi boljeg" - Zašto drugi pokušaji rijetko kada nadmaše prvi brak

Često možemo čuti ljude koji su nezadovoljni svojim brakom da kažu da će se razvesti i naći sebi boljeg partnera. 


Neki rizikuju i razvedu se, pa se razočaraju jer ne mogu naći ni sličnog, a kamoli boljeg. Zbog čega se to dešava? Često se nakupi umor i ogorčenje te ljudi često počnu razmišljati o tome kako su pogriješili i izabrali pogrešnog partnera i budu razočrani. 

Žele jednostavnu vezu i život, željeli bi da partner pokazuje više brige i pažnje, da sluša, čuje i razumije, ali to ne dobijaju. Sve što dobijaju je kiselo lice po povratku sa posla i ni jedna tema o kojoj bi mogli razgovarati. 



A onda se javi misao: " Otići ću i naći ću sebi drugog, boljeg. Sve ću početi ispočetka. Ako nije uspjelo sa ovim, uspjeće sa nekim drugim. Sada znam kakvog partnera da tražim." Tada mašta počinje da buja. Osoba upoznaje drugu osobu koja nije ni nalik na trenutnog partnera već je upravo suprotno - savršen. 

Javlja se ljubav na prvi pogled, strast i jake emocije. Tada okončava brak bez i jednog pokušaja da ga popravi. Šta se dalje dešava poslije razvoda? Započinju se nova poznanstva sa raznim ljudima i ovde se događaji često razvijaju u dva scenarija. 



Prvi; Nesvjesno upoređujemo nove, potencijalne partnere sa bivšim partnerom. Tada shvatimo da ta osoba nije toliko savršena kao što se činilo na prvi pogled. Njihove mane nam se čine jako neugodne i često smo iznenađeni kada utvrdimo da bivši partner i nije bio toliko loš. 

Drugi; Upoznajemo onu pravu, idealnu osobu. Konačno mislimo da nam je došla zaslužena sreća, ali nakon nekog vremena dešava se nešto neočekivano. Imamo osjećaj da se pored nas nalazi potpuno druga osoba od one na početku. Gledamo i ne vjerujemo svojim očima kako smo mogli biti očarani sa tom osobom. 

Naša želja za srećom je bila tolika da smo tu osobu počeli idealizovati i činiti je herojem svoje priče. Tada se suočimo sa stvarnošću i shvatimo koliko smo pogriješili. Kada tražimo zamjenu za svog partnera polazimo od ideje da je važno pronaći onu pravu osobu i tada će se sve ostalo dešavati samo od sebe. 

Ali ne uzimamo u obzir da gdje god da krenemo, mi vodimo sebe sa sobom, zbog čega se često okolina mijenja, ali zaplet ostaje isti. Život se može odvijati na različite načine. Možemo zaista upoznati pravu osobu i živjeti sa njom u savršenoj harmoniji do kraja života, ali takođe možemo tražiti i nikada nikoga ne pronaći.

Zato bi, prije donošenja odluke o razvodu, trebali uzeti malo vremena i razmisliti o tome šta nam konkretno ne odgovara u trenutnoj vezi? Koje naše potrebe nisu zadovoljene i šta je to što unosimo u ovu vezu koja je krenula nizbrdo? Ako oba partnera imaju želju za očuvanjem veze, tada još uvijek postoji šansa da se kriza prevlada i da se brak očuva.

Pokreće Blogger.