Nikome ništa nisi dužna, živi za sebe ne za druge - Principi kojih se pridržavaju mudre žene

Ako ne znate šta da radite, radite ono što najbolje znate. Ipak ste samo vi odgovorne za vaš život. Odvojite stvarnost od fikcije, lični pogled od dokaza. 


Uzmite samo ono što vam treba i ne bojte se pogriješiti. Život je nepredvidljiv, ali bez obzira na to, u njemu se može razlikovati nekoliko važnih ženskih principa. Shvatite ih i prihvatite, a oni će vas učiniti sretnijima. 1. Ne treba vam ničija dozvola; Nemojte čekati da vam neko kaže šta možete,a šta ne možete da uradite. Imate apsolutno pravo da u životu radite ono što želite i kada želite. 

To je naše prirodno pravo a ne neštp što nam je dato. 2. Nikome ništa ne duguješ; Niko ne živi za vas, jer niko nije vi. Možete osjetiti samo vlastitu sreću, pa je i sami morate organizovati. Ne uzimajte ništa zdravo za gotovo, naročito ne ljubav. 



3. Ne obraćajte pažnju na tuđe mišljenje; Potoji mnogo ljudi kojima nije stalo do vas i vaše sreće, već ih samo zanima šta se dešava u vašem životu. Ali postoje i oni kojima je zaista stalo do vas i kojima je važnije da znaju ko ste i kako ste, nego sta i koliko imate. 

Ove druge dobro čuvajte, a one prve izbacite iz svog života. 4. Oko za oko, zub za zub; Nikada nemojte napadati prvi, pokažite spremnost za saradnju, ali znajte i da se branite i zauzmete za sebe. Ako vas neko napadne, nemojte se plašiti da uzvratite udarac. 



5. Uvijek ćeš imati priliku da nekoga uvrijediš; Prije nego što nekoga uvrijedite postavite sebi tri pitanja. "Jesu li ovo lijepe riječi?", "Jesu li ove riječi istinite?", "Jesu li ove riječi potrebne?" Ljutnju u trenutku nastanka lako je prevladati šutnjom. 

Podmećući negativnost, svijetu ne donosite apsolutno ništa dobro. 6. Jedina osoba kojoj se trebate sviđati ste vi; Vaše samopoštovanje se ne bi trebalo zasnivati na mišljenju drugih. Vrijedite onoliko koliko dobro mišljenje imate o sebi. Znajte da se ne morate svidjeti drugim, važno je da se sviđate sami sebi. 

7. U redu je plašiti se; Što su vaši snovi veći, veći su i vaši strahovi. Što više budete radili nešto, lakšete ćete prevladati strah. Svaki strah se pobjeđuje iskustvom.

Pokreće Blogger.