Ne dozvolite da dijete misli da je ono krivac: Najčešće greške koje roditelji prave kada se razvode

Često slušamo koliko boli može razvod nanijeti ženama i muškarcima, ali ono što nikako ne bi smjeli zanemariti je dijete i kako razvod utiče na njega. 


Često se u toku razvoda roditelji pretvore u najveće neprijatelje, plaše se da će izgubiti svoju bitku, a ne shvataju da najveći teret nosi dijete i da ono u razvodu najviše gubi. Svaki roditelj uvijek želi najbolje za svoje dijete, ali poneka i iz dobrih namjera prave greške koje imaju veliki uticaj na dijete i njegovo mentalno zdravlje. 

Često roditelji uključuju djecu u razvod, pa se djeca nađu u ulozi sudije koji mora presuditi koji je roditelj dobar, a koji loš. U ovakvoj poražavajućoj situaciji djete počinje, dvije najbitnije osobe u svom životu, da gleda kao neprijatelje koji se bore za prevlast nad njim. 



To može dovesti do raznih teškoća u psihofizičkom razvoju djeteta i narušiti njegovo mentalno zdravlje. Nije rijedak slučaj da dijete pomisli da je ono glavni krivac za razvod roditelja, a to nikako roditelji ne bi trebali dozvoliti. Ako se roditelji svađaju i vrijeđaju u prisustvu djeteta te prijete jedno drugom oduzimanjem djeteta, normalno je da će dijete pomisliti da je ono razlog za svađu roditelja. 

Roditelji bi trebali objasniti djetetu da se u njihovim životima dešavaju promjene i djete to treba da zna. Treba razgovarati sa djetetom i objasniti mu situaciju u skladu sa godinama u kojima se dijete nalazi. Odnos roditelja bi trebao biiti korektan i pristojan jer je samo takav odnos povoljan za dijete. 



Roditelji nikako ne bi smjeli ružno pričati jedno o drugome i nikako ne bi smjeli dovoditi dijete u situaciju da bira između dva roditelja. Čak i kada nisu u dobrim odnosima, roditelji pred djecom treba da se ponašaju pristojno. Ukoliko djete vidi da se roditelji ne pozdrave kada se sretnu ili još gore umjeto pozdrava razmjene neke uvredljive riječi, i ono će početi tako da se ponaša. 

Prvo će se tako ponašati u odnosu sa roditeljima, a kasnije i sa drugom djecom i ljudima. Roditelji bi trebali u procesu razvoda razdvojiti partnerstvo od roditeljstva. Jedino će na taj način, kada prestanu biti emotivni i bračni partneri , ostati uspješni roditelji koji na zdrav način organizuju život svoje djece.

Rijetki su ono parovi koji zatraže pomoć psihologa ili psihoterapeuta za vrijeme trajanja razvoda. Život djeteta čiji se roditelji razvode ni bi smio biti drugačiji od života djece koja žive sa oba roditelja. Ključ za uspješno roditeljstvo nakon razvoda je konkretan i pristojan međusobni odnos, poštovanje i uvažavanje. Samo na taj način će roditelji imati uspješno roditeljstvo i nakon razvoda.

Pokreće Blogger.