Dr Ranko Rajović roditeljima: Djetetov jedini posao do 10. godine jeste da se igra

Dr Ranko Rajović je bio predsjednik Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu. 


Istraživanja koja su provedena tada su pokazala da veliki broj djece koja imaju potencijal da razviju talenat, često ga neće razviti jer nemaju podsticajno okruženje. Svega troje od dvadeset talentovane djece iskoriste urođeni potencijal. 

Nadarena djeca često ranije progovaraju te rano pokazuju interesovanje za životinje, enciklopedije ili geografiju. Takva djeca imaju želju mnogo toga da nauče. Ako roditelji ne pokažu interesovanje i ne podrže takvu djecu, tu nema stimulacije. 



Roditelji često kada nemaju vremena puštaju djecu da gledaju tv, a tu nema stimulacije. Time se stvara inteligentno dijete koje ne može da sjedi, uči ili čita više od pet minuta. Taj problem se zove hiperpažnja. Rajović ističe da ako dijete savlada govor, a to je najteža stvar u životu djeteta, do 3. ili 4. godine, to znači da ono može mnogo više ako ima dobre podsticajne metode. 

On ističe da je učenje novih stvari za djecu izvor sreće. Kada dijete shvati da je naučilo nešto što do tada nije znalo, luči endofrin, hormon sreće i dijete se raduje. Dijete treba da učimo simbole kako bi ono naučilo da povezuje, a kada dijete nauči da povezuje stvari to se zove konvergentno mišljenje. 



Sledeće što dijete treba da nauči jeste da samo postavlja pitanja koja zahtjevaju da povezuje stvari. To se zove divergentno mišljenje. On takođe ističe da dijete koje je inteligentno ne mora obavezno da bude i darovito. Tek onda kada se razvija inteligencija dijete počinje da razmišlja divergentno, a tada razvija i darovitost. 

Dr Rajović ističe da je djetetu energija data da se kreće i da je to njegova potreba, da bude u prirodi. Ako dijete nije u prirodi, ono će se kretati po kući, skaće, penjaće se, pa roditelji često kažu da je dijete hiperaktivno. Ono nije hiperaktivno već ima potrebu da se kreće koja mu je oduzeta jer nije napolju. 

Kada djetetu oduzimamo mogućnost kretanja time spriječavamo njegov razvoj. Djetetov jedini posao i obaveza do njegove 10. godine je da se kreće i da se igra. Roditelji često žele da riješe problem dosade kod dijece odmah, pa mu puštaju da gleda crtiće ili da igra igrice satima. 

U redu je da djeca gledaju crtane filnove, ali kratko, a višesatno gledanje u telefon bi trebalo u potpunosti da se ukune. Naša djeca se ne kreću dovoljno i većina njih ima ravna stopala kada pođu u školu zbog nedovoljnog kretanja. Mi sami stvaramo nesposobnu djecu.

Pokreće Blogger.