Najviše nas povrijede oni koje najviše volimo - Da biste naučili lekciju morate prihvatiti bol

Da biste prihvatili vaš život i sve njegove uspone i padove, trebate mu u potpunosti biti zahvalni. Znajte da imate svo pravo da budete ljuti i da mrzite nekoga, ali znajte da imate i pravo na drugačiji izbor. 


Oprostiti znači razumjeti da na drugoj strani ne leži nepoštovanje vas, već iskustvo i mudrost. Znajte da vas "dobro" uči dobrome, a "loše" vas uči još boljem. Osobe koje su vas najviše povrijedile su to uspjele zato što ste ih najviše voljeli. 

Upravo zato što smo ih držali blizu svog srca uspjeli su tako jako da nas povrijede. Osobe koje su nam važne su nam divne i jedinstvene osobe pa čak i kada odnos sa njima nije baš najbolji. Teški odnosi nas često tjeraju da napravimo pozitivne promjene u našem ponašanju. 



Kada se osjećamo iskorišteno tek tada shvatamo šta zaista zaslužujemo. Tek kada prihvatimo ono šta nam se događa shvatićemo da niko nema potpunu kontrolu nad našim životima. Odricanjem od onoga šta nikada nismo ni imali pronaći ćemo mir i spokoj, a tome težimo od samog početka.

Mnoge lekcije možete naučiti iz situacije u kojoj se nalazite. Možda se situacija u kojoj se nalazite čini nepodnošljivom, ali ne brinite taj osjećaj će da prođe. Mudrost i znanje koje ste dobili iz te situacije će vam ostati zauvijek i one mogu biti temelj za vašu budućnost.



I kada niste krivi to može da bude vaš problem, vi treba da odlučite kako da ga riješite i da snosite posljedice. Imate svako pravo da mrzite nekoga i da se ljutite na njega, ali takođe imate i pravo na drugačiji izbor. Možete da izaberet mir i spokoj umjesto ljutnje i mržnje. 

Da biste naučili lekciju morate biti u stanju ne samo da prihvatite bol, već i da je pretvorite u nešto bolje, ne ograničavati se samo na to da je prihvatite. Osobe koje su prošle mnogo su mudrije, ljubaznije i srećnije od ostalih. To je upravo zbog toga što su prošli kroz svoje probleme, nisu ih ignorisali ili zaobišli. 

Prihvatili su to šta im se dogodilo, priznali svoja osjećanja i naučili nešto iz toga. Oni upravljaju vlastitim životom i zahvalni su sudbini na svemu. To što vam se dogodilo pokazuje koliko u stvari zaslužujete. Ponekad smo ispali glupi kada smo rekli "da" onima koji to ne zaslužuju. 

Kada smo na njih potrošili svoje vrijeme, energiju i pustili ih u svoje srce. Ali kada ostavimo iza sebe sva bolna iskustva i loše veze shvatimo da zaslužujemo više i počinjemo da težimo ka višem. Shvatimo da sami biramo u kom smijeru će da se kreće naš život i da kada iskusimo bol na svojoj koži shvatamo da zaslužujemo više.

Da biste se pomorili sa nekim morate da mu se zahvalite na dragocijenom iskustvu. Da biste prestali da strahujete od neugodnih životnih iskustava treba da shvatita šta je uzrok vašeg problema i onoga šta vas je učinilo boljim. Dok to ne uradite stalno ćete da se vrtite u krug razmišljajući o tome.

Pokreće Blogger.