“Brak čini troje: ljubav, povjerenje i strpljenje”- Mudre riječi Branislava Nušića

Branislav Nušić je bio srpski književik koji je još radio kao novinar i diplomata. Za njega kažu da je bio odličan zabavljač široke pozorišne i čitalačke publike, ali mu kritičari nisu bili toliko naklonjeni. Neumoran je bio u stvaranju sve do svoje smrti pa su neka njegova dijela ostala nezavršena.


Iza njega su ostala mnogobrojna dijela, a mi ćemo vam izdvojiti neke od njegovih najzanimljivijih citata. 1. “Brak je preporučeno pismo, obično pogrešno adresirano, koje je interesantno samo dok je zatvoreno.” 2. “Brak čini troje: ljubav, poverenje i strpljenje.” 3. “Prva ljubav je opasna samo kada je i poslednja.”

4. “Na pozornici se prvo digne zavjesa pa se tada odigrava drama. U životu to drugačije biva: najprije se odigra drama pa se onda podigne zavjesa.” 5.“U drugoj ljubavi se čovek oseća kao da ponavlja razred. Poznaje sve predmete, a ipak nije uveren da će obaviti ispit.”



6.“Narodno oduševljenje, to je kad gomila viče, a ne zna zašto viče.” 7. “Mlada dečija pitanja izgledaju i besmislena i smešna, ona nisu bez izvesne logike, koja je detetu jasna, jer gleda na stvari i pojave nepomućenim pogledom, a koja je starijima nejasna, jer što dublje ulaze u život, sve više gube sposobnost da stvari i pojave logički shvataju.”

8.“Mudrost je ljudska često zbir ljudskih ludosti.” 9. “Brak je knjiga koja se rado čita u prvom izdanju, ređe u drugom, kad zastari postane klasična, onda gubi svaku vrednost.” 10.“Ima ljudi koji se više raduju tuđoj nesreći, nego svojoj sreći.”



11.“Otadžbina nije predmet ograničen, oivičen, utelovljen. Otadžbina je misao, otadžbina je vera, a misao i vera ne umiru.” 12.“Sreća je gotovo uvek varljiva, a nevolja ne.”

Pokreće Blogger.