Ako si pronašla osobu uz koju možeš učiti i rasti - Čuvaj je zauvijek

Ako pronađete osobu uz koju možete da napredajute čuvjate je dobro


Katarina i Matej, oboje u svojim pedesetim godinama, u vezi su dvije godine. Oboje su rastavljeni Čim su se upoznali, ludo su se zaljubili i ta ljubav trajala je nekoliko mjeseci. Nakon toga, započeli su sukobi. I Katarina i Matej napustili su svoje brakove jer su im partneri bili osobe nesklone učenju iz samih sukoba.

Oboje su, stoga, htjeli pronaći osobu koja će s njima zajedno rasti i učiti. I upravo to se i dogodilo. Naime, pronašli su jedno drugo na jednom seminaru o osobnom rastu. No, svaki puta kada nastane sukob, a to je prilično često u ovoj fazi veze, oboje prijete svojim odlaskom. Katarina neprestano viče da joj je svega dosta , na što joj Matej uzvraća govoreći da su joj vrata širom otvorena.



Katarina i Matej su zapeli u tipičnoj fazi veze u kojoj se se sukobljavaju kroz mehanizme kontrole i otpora. Katarina želi otići jer je frustrirana Matejevim neprestanim povlačenjem i otporom, a Matej želi otići jer ne može više podnijeti Katarinine konstantne pokušaje da ga kontrolira i učini odgovornim za njezine osjećaje.

Odlazak je gubitak vremena za njih oboje jer, zapravo, i Katarina i Matej su dobili točno ono što su željeli-nekoga s kim će učiti i rasti. Nakon sukoba, oboje se primire i tada su spremni učiti i istraživati te u upravo u tim trenucima postaju svjesni disfunkcionalnosti u svom ponašanju.



Kada bi otišli, izgubili bi priliku imati nekoga uz sebe uz koga im se javljanju njihovi „demoni“. Njima se više ne bi ni bavili sve dok ne bi stupili u novu vezu gdje bi isti ponovo isplivali na površinu. Ljudi sa kojima radim često misle da bi bilo lakše početi novu vezu s nekim drugim ili jednostavno biti sam.

Uvjeravam ih da su, iz mog iskustva, sve veze koje rastu vrlo izazovne. Svi parovi koji žele stvoriti predivnu i, ljubavlju ispunjenu, vezu, moraju proći različite faze. Osobitu onu u kojoj njihove rane zacjeljuju unutar iste. Možda je zaista lakše biti sam, ali u tom slučaju svi problemi koje imate u vezama, nikada se neće riješiti.

Ukoliko ste osoba koja se zaista želi duhovno razvijati i imate uz sebe partnera koji želi isto, čuvajte ga. Bez obzira na svađe i udaljenost koju nekada osjećate među vama. Naravno, to ne znači da trebate podnositi fizičko nasilje ili emotivno zlostavljanje. No, najlakše je otići, okriviti drugu osobu i tako propustiti nevjerojatnu priliku biti u vezi u kojoj možete zacijeliti i rasti.

Osobito je važno biti ustrajan ako su u vašu situaciju uključena i djeca. Ne mislim, doduše, da treba ostati samo zbog djece. Ako je vaš partner nasilan, u fizičkom ili emotivnom smislu, ako je neodgovoran ili konzumira drogu bez želje da se svoje ovisnosti riješi, svakako biste trebali otići.

No ako imate partnera koji je također na svom putu rasta, tko je voljan učiti s vama, preuzimati odgovornost za sebe, tada odlazak nije pravi odgovor. Bez obzira koliko teško ponekad bilo, imate odgovornost prema sebi, prema vašem partneru i obitelji da naučite lekcije zbog kojih ste došli na zemlju.

Ako ste oni koji imaju partnera otvorenog za učenje, barem ponekad, zaista ste pravi sretnici. Veze su te koje vam pokazuju vaše najmračnije strane, ali i granice koje ste sposobni pomicati svojom ljubavi. Na pravom ste putu, nemojte odustati samo zato jer nije lako. Izazov leži u ustrajnosti, u povezivanju sa vašim osjećajima, vašom mudrošću. Izazov leži u učenju kako se izdignuti iznad osjećaja ljutnje, otpora, kažnjavanja, prijetnji i okrivljavanja, kao i u napuštanju uloga žrtve.

Čak i ako mislite da ste vi otvoreni za takvo učenje, a vaš partner nije, bilo bi u vašem najboljem interesu da ostanete u toj vezi sve dok ne postanete sposobni voljeti sebe i njega, bez obzira na to što vaš partner radi. Sve dok je ponašanje vašeg partnera okidač, vaš proces zacjeljivanja nije završio i nema smisla otići.

Ako ste postigli stanje u kojem vas ponašanje vašeg partnera više ne dodiruje, mogli biste otkriti da se on zaista promijenio, iako ste mislili da je zatvoren za mogućnost učenja i rasta. No, ako je vaš partner ustrajan u svojoj zatvorenosti, zaista ne možete više ništa naučiti. Tada je vrijeme da odete.

Nadam se da ćete prije odlaska, oboje dati sve od sebe. Ne propustite priliku da vaša ljubav poveže vaše duše.

zdravaisretna

Pokreće Blogger.