"Sve počinje sa ljubavlju" - 4 tehnike emocionalne manipulacije koje najčešće koriste narcisi

Narcisi su jako opasne osobe. Vrlo često su sposobni za emocionalnu manipulaciju kojom usmjeravaju osobu tačno onako kako oni žele. 


Na kraju, da ne primjetite, djelujete u njegovom interesu. Koje tačno tehnike emocionalne manipulacije najčešće koriste narcisi? Sve počinje sa ljubavlju. Osjetićete zaista iskreno interesovanje narcisa za vas. To je vrijeme kada narcisi posmatraju osobu i njene karakteristike, odnosno slabosti koje mogu da iskoriste protiv nje. 

Osim toga, započinju odnos sa vama i dobijaju vaše povjerenje. Nakon toga dolazi igra žrtvovanja. Ovu fazu narcis iskorištava da osobi ispriča svoju priču, odnosno patnju korz koju je prošao sa svim prethodnim partnerima. Istovremeno se i osoba otvara, govori o svojim teškim situacijama koje će, nažalost, narcis iskoristiti protiv nje. 



Žene koje su bile u vezama sa narcisom često su govorile da im je diktirao kako mogu da se obuku, sa kim smiju da se druže, kakvu šminku mogu da nose i slično. Kako to rade? Vrlo često kroz izazivanje osjećaja krivice, straha od gubitka ili prisiljavanja osobe da se divi moći koju je narcis uspostavio nad njom. 

Većin osoba ovakvog ponašanja, nažalost, nije svjesna, pa su zbog toga tehnike koje narcis koristi uveliko primjenljivije. Kod nekih ljudi narcis manipulator stvara osjećaj napetosti, anksioznosti i strah, pa se tako osoba plaši odbacivanja. 



Osjećaj straha iznova i iznova emocionalno iscrpljuje osobu, što svakako odgovara narcisu. Emocionalna manipulacija nije bezazlena stvar i toga morate biti svjesni. Naveli smo samo neke korake i tehnike koje se koriste tokom emocionalne manipulacije. Svjetujemo vam da vrlo oprezno ulazite u veze i da se, u slučaju traume, obratite stručnom licu.

Pokreće Blogger.