Kako se žene, ne znajući, okružuju nezahvalnim muškarcima: Mudra parabola

Čovjek je tako biće da uvijek ide linijom manjeg otpora. Ovo se naročito odnosi na muški rod. 


Nekoliko mojih studentica koje su perfekcionistkinje pričale su i porodičnom životu. Imale su u potpunosti suprotnu ideju od onoga što su doživljavale. Mahom su ih odgajale bake i majke koje su bile sposobne za sve, one su sve obaveze i poslove preuzimale na sebe.

To je pogrešno, pokušala sam to da objasnim djevojkama. Nadala sam se da će, poučene greškama koje su napravile njihove bake i majke, pronaći drugačije partnere. To se uglavnom i desilo. Neke su se i razvodile i udavale opet, ali nakon nekog godina opet osjete pritisak.



Šta to tačno znači? Prije svega, treba da znate da to nije univerzalno pravilo života. Nisu svi parovi isti, ali neke scene se često ponavljaju sličnim ženama. Da li su jake žene osuđene na slabe muškarce? Najispravnije je pronaći partnera sa kojim ćete biti u potpunosti ravnopravni. 

Treba vam osoba koja će biti vesela, koja će vas voljeti i uživati u svakom zajedničkom danu. Ipak, u većini slučajeva jake žene obeshrabruju muškarce i on postaje obični ljenjivac bez ikakvih emocija. Tada se i uloge u odnosu remete, ali nije stvar samo u tome. 



Postoji jedna stara parabola koja mnogo može da pomogne u shvatanju odnosa. Ona glasi ovako: starac Alim je cijeli život proveo u pustinji pod užarenim suncem. Cijeli život je sanjao da će se ta cijela teritorija pretvoriti u jednu prelijepu, prijatnu oazu. On nije živio sam, bilo je tu još ljudi. 

Mnogi nisu izdržali i otišli su odatle. Alim je, u svojim tridesetim, počeo da kopa rupu opsjednut idejom da dođe do vode i da to ostavi svojoj djeci i unucima. Svi koji su vidjeli šta radi smijali su mu se. Alim nije odustajao, 14 godina je pokušavao bez uspjeha, ali u petnaestoj godini nešto se deislo.

Pjesak je postao vlažan, a godinu kasnije u pustinji je izniklo bistro i čisto jezero. Sada su svi čestitali Alimu, a on im je rekao da nije njegova zasluga, nego Božija. Svi u pustinji cijenili su svaku kap te vode, ali samo na početku. Kasnije su počeli da peru noge i prljav veš. 

Alimu je bilo teško da to gleda, ali sam je dzvolio. Šta je zaključak? Ne omalovažavajte svoj rad nikada, naročito kada činite nešto za druge ljude. Isto tako se ponašajte i u vezi, cijenite sebe da bi vas partner cijenio.

Pokreće Blogger.