Zašto je najbolje da ne pokušavate pomagati i ugađati drugim ljudima - Mudri zaključak

Stara narodna mudrost kaže da se svijetu ne može ugoditi. Iako ovu mudrost zna gotovo svaka osoba, ljudi ipak, iz nekog nepoznatog razloga, pokušavaju da ugode svima, da im se prilagode i zbog toga često žrtvuju svoje principe. 


To je loše i za njih, ali i za cijelo društvo. Nemoguće je i neprirodno ugoditi svima. Priroda nas je stvorila unikatne, ali sve različite. Nijedan aspekt našeg života nije isti, iako neki mogu biti slični. Vaspitanje, bračni i ljubavni status, inteligencija, zdravlje, mentalitet, pamćenje, karakter - sve je različito i ono što je za jedne dobro, drugima ne odgovara. 

Šta je to tako loše u pokušaju da se udovolji svima? S obzirom da čovjek nikada ne može da udovolji svima, on će biti nezadovoljan konstantno i plašiće se da griješi, a zapravo je dobro i poželjno da imate svoje principe i da ih iskreno izražavate bez brige o tome šta će okolina misliti. 



Puteva ka uspjehu je mnogo, a do neuspjeha samo jedan - pokušaji da ugodite svima. Sjećate li se bajke o kralju koji je htio da impresionira podanike odjećom, pa su ga prevaranti natjerali da izađe go, a niko od podanika, osim jednog djeteta, nije smio to da izgovori. 

Jasno vam je da je jedino dijete bilo u pravu jer ga nije bilo briga da ugodi svima, reklo je ono što je bilo očigledno. Iako je ovo samo bajka sa komičnim karakterom, u životu ovakve stvari nisu smiješne, nego naprotiv - tužne. Kako da prestanete da se plašite reći ono što mislite? 



Prije svega, treba da znate da niste sami. Možda vam se trenutno čini da je tako, ali vjerujte da ćete naići na mnogo istomišljenika samo kada skupite hrabrost da kažete ono što mislite. Budite iskreni i taktični. Odredite trenutak u kom možete da kažete stvari koje želite. 

Svoje mišljenje izražavajte na pristojan i fin način i budite razumni. Za kraj sa vama dijelimo citat Grega McKeona: "U pokušaju da udovoljim svima i svemu, nisam sebi nikada donio nikakvu korist. Čak naprotiv - odrekao sam se onoga što je zaista vrijedno". Da li vam je jasno o čemu govorimo?

Pokreće Blogger.