Ne nosite tuđi teret - Saosjećanost je važna, ali ne dopustite da vas obuzme tuđa nevolja.

Život nije uvijek prijatan. Ponekad moramo čuti i doživjeti neke teške, neprijatne, a ponekad strašne i izuzetno stresne stvari. 


Nekada ne možemo da utičemo na njih jer to je jednostavno život. A ipak, ne možemo da se pravimo da ne postoje i ne možemo da zatvorimo oči pred očiglednim stvarima. Iako odrasli često ignorišu teške stvari, nemoguće je da one ne djeluju na nas. 

Ponekad se ponašamo prema životu kao da je televizor, pa kada nam se nešto ne dopadne, mi promijenimo kanal. Život nije to što mislimo, on nema dugme za prebacivanje, ma koliko se mi trudili da ga pronađemo. 



Moramo da slušamo i tužne priče, da prolazimo kroz tužne situacije, tužne i tragične sudbine i da preživimo. Morate biti u stanju da saslušate bolesnika i da saosjećate sa njim. Morate da osjetite patnju i odgovorite saosjećanjem. 

Svi smo mi ljudi, satkani od krvi i mesa i sasvim je u redu da znamo, čujemo, vidimo, učestvujemo, ali i saosjećamo sa drugima. Često razmišljam o onome što vidim ili čujem, to jako utiče na mene. Utiče na sve nas, mijenja nam raspoloženje.



I svima mogu da nam se dogode teški momenti, tako smo sebe ubijedili. Život je nepredvidiv i loše stvari se svakome dešavaju. Ponekad, vrlo nesvjesno, kada naiđemo na tuđu patnju zamišljamo sebe, a to je prvi korak do ostvarenja. 

Sasvim je u redu saosjećati i ponuditi se da pomognemo, ali nikako ne trebamo dopustiti da nas obuzme tuđa nevolja. Tada treba da brzo promijenimo kanal. To zovemo mentalnom higijenom. Važno je da shvatite da nešto ne pripada vašoj sudbini i da se nije desilo nama. 

Tužne priče drugih ljudi nisu naše, iako saosjećamo sa njima. Pomozite kada je pomoć potrebna, dajte podršku, savjet, zagrljaj, ljubav, ali ne preuzimajte tuđi teret. Neke stvari ne zavise od nas, ali važno je da naučite sebe da razumijete da neke priče ipak nisu vaše i ne pripadaju vama. 

Svako ima subinu i svoj životni put i zato se ne miješajte u tuđe priče. Dopustite ljudima da ih prihvate i nose se sa njima. Najvažnije je da kažete sebi "Ovo nije moja priča i neću je uzeti. Treba da zaštitim svoju dušu". 

Budite konstruktivni radije nego da preuzimate negativnu energiju na sebe. Ono što nije vaše nemojte da uzimate. Dajte drugim podršku, ali nemojte vi da se nosite sa njihovim teškim stvarima.

Pokreće Blogger.