Šta čeka žene koje polažu veliku nadu u muškarce - Mudro objašnjenje poznatog psihologa

Odgovor se nameće sam od sebe - Razočarenje i usamljenost. Ali poznati psihijatar Jorge Buky je siguran da bi stvari mogle da budu još i gore. 


Moja prijateljica Jovana razvela se, živjela je sama godinu dana i počela aktivno da traži novog životnog partnera. Željela je da ima djecu, nije očekivala nikakvu korist od muškarca osim zajedničke sreće. Oni koji su prošli kroz ovo znaju koliko je zapravo teško pronaći nekoga ko vam odgovora. 

Kao da tražite iglu u plastu sijena. Nakon jednog od sastanaka Jovani se učinilo da je dobro prošao ali je u toku noći dobila poruku: “Shvatio sam da nisi moj tip osobe. Bilo mi je drago da te upoznam” To joj se ranije nije nikada dogodilo, bile je toliko iscrpljena kao da je trčala 10 kilometara. 



Odlučila je da obriše aplikaciju za upoznavanje i odmori par sedmica. Nakon što ju je ponovo instalirala nije bilo nikakvog pomaka, nije uspjela da nađe nikoga. Ovaj neuspjeh je toliko uznemirio i razočarao da je sve ostalo zapostavila i stavila u drugi plan. 

Jovana se počela zatvarati u kuću i noćima plakala. Većina kolega na poslu je primjetila da je Jovana negdje u oblacima. A onda kada je sve pustila, pojavio se muškaraca. Ubrzo je počeo da živi kod Jovane ali u svemu tome ona nije osjetila nikakvu radost. 



Toliko dugo je tražila muškarca da se njen život radikalno promjenio. Šta je osjećala? Ljubav? Ne, nikako! Bio je to potpuno supratan osjećaj od očekivanog. Poznati psihijatarj Jorge Bucay ima odliču izjavu:

"Većina ljudi traži partnera, misleći da će na taj način riješiti sve svoje probleme. Naivno vjeruju da će ih ljubavne veze izlječiti od dosade, čežnje i nedostatka smisla za život. Nadaju se da će partner popuniti prazninu u njihovim životima. 

Kakva velika zabluda. Ako biramo partnera polažući takve nade moramo biti svjesni da ne možemo izbjeći mržnju prema osobi koja nije opravdala naša očekivanja.

Pokreće Blogger.