Ne dozvoli da tvoje uši vjeruju u ono što tvoje oči nisu vidjele: 4 istine o životu koje kasno shvatimo

Čovjek sazrijeva sa vremenom. Naša iskustva se nadopunjuju, a naše mišljenje, stavovi i odluke se mijenjaju u skladu sa iskustvom.


Ponekad do određenih životnih zaključaka dođemo prekasno. Možda ćete reći da nikada nije prekasno da čovjek shvati neke stvari i to je istina, ali da smo znali ranije neke životne istine naš put bi bio lakši, a neke odluke drugačije. 

Kasno je jer su odluke donijete, škole su završene, neki odnosi su prekinuti, a neki ozvaničeni, kuće su izgrađene i djeca su rođena. U tim okolnostima čovjeku nije baš lako mijenjati se i prilagođavati. Naša djeca i sve mlađe generacije žive život za sebe, oni imaju svoj put, a mi smo našim već prošli i ne treba im naše iskustvo. 



Da li nekada pomislite da bi bilo lakše da ste znali neke stvari, recimo da će nekim prijateljstvima doći kraj, da su neki ljudi loši i slično? Sigurno ste makar jednom tokom života pomislili da bi bilo bolje i da bi vam život bio drugačiji i lakši da su neke stvari bile drugačije. 

Niko ne može da vam tvrdi da ste u pravu, ali sve je moguće. „Ideja o tome kako bi trebalo da bude spriječava vas da uživate u onome kako jeste“, rekla je jednom prilikom glumica Anđelina Džoli. „Kap sreće u tone u moru tuge“ – Hajam. Sve su ovo mudrosti koje govore o čovjekovom životu. 



Ali ko je odgovoran za naš život? Mi sami ili Univerzum? Da bih vam pomogla da pronađete odgovor na ovo pitanje, ispričaću vam priču o mojoj baki. Ona je, kada je dobila televizor, uživala da večernje sate, kada sve poslove završi, provodi ispred televizora gledajući zanimljive emisije o ljudskim sudbinama. 

Ponekad je bila zapanjena, a ponekad razočarana u ono što vidi jer je bilo mnogo uništenih i povrijeđenih ljudi. Razmišljala je kako je ona uspjela da zaobiđe tu zlu kob nesreće. Mislila je da je to čudo, ali čuda nije bilo. 

Ona je cijeli život radila, usavršavala se, bila dobra supruga i majka i lojalna prijateljica. Sve što je dobila zaslužila je svojim trudom i radom. Nadam se da će vam ovo dati odgovor na prethodno pitanje.

Psiholog Jung je jednom prilikom rekao da čovjek nije ono što mu se dogodilo, nego ono što je odlučio da postane. Za kraj, donosimo vam 4 istine u životu koje potpisuje O. Hajam: 1. Nikada ne dozvoli svojim ušima da vjeruju u ono što tvoje oči nisu vidjele. 

2. Najteže u životu je pobijediti sebe. 3. Ne zadržavajte ono što ide i ne odgurujte ono što dolazi. Onda će te sreća pronaći. 4. Nije prijatelj onaj ko pije sa tobom, nego onaj koji će ti u svakoj nesreći priskočiti u pomoć.

Pokreće Blogger.