Nakon rođenja sina supruga je prestala da brine o meni, šta da radim? - Oštar odgovor psihologa

Podijelićemo sa vama pismo jednog bespomoćnog čovjeka. Sergej je ovo napisao psihologu: 


„Pet godina sve je bilo u redu, ali nakon što smo dobili sina moja žena se u potpunosti promijenila. Njena glavna okupacija bio je naš sin. U potpunosti je zanemarila sebe, mene i kuću. Osjećao sam se kao da ne postojim. Ona je prestala i da pere i da kuha. Više nije išla ni u nabavku. 

Naši intimni odnosi su u potpunosti prestali, cijeli svijet se vrtio oko djeteta. Nakon posla ostajem da sjedim na klupi u parku kako bih skupio snage da odem u stan. Tamo se ne osjećam prijatno. Sve što želim jeste miran porodični život sa mojom ženom i našim sinom. 



Sin je narastao i počeo da jede pravu hranu. Sada je stalno u kuhinji i stalno mu sprema nove obroke. Kao rezultat svega toga počeo sam da razmišljam o razvodu. Ali ja volim svoju porodicu. Šta da radim?“ Obratite pažnju na ovo iskreno pismo. Ovakve situacije sa partnerima se dešavaju svakodnevno.

Muškarcima nije jasno zašto se žene, kada dobiju bebu, iznenada zaljube u nju. Ipak, potrebno je malo razumijevanja sa obe strane. Muškarci su i dalje tu uz žene, jednako su roditelji i ne treba da budu zapostavljeni. Ali isto tako muškarci treba da razumiju svoje partnerke. 



Kada žena dobije dijete ona ima potrebu da misli samo o njemu, to je biološka žudnja koju je teško prevazići, a i zašto bi? Nakon rođenja bebe su u potpunosti nemoćne i bespomoćne i zbog toga zaviše od naše njege. Evolucijski žene su one koje djecu donose na svijet i samim tim su vrlo često, više vezane za njih. 

Djeci, naročito tek rođenim bebama, je neophodna briga. Muškarci koji očekuju da žena nastavi da bude ista kao i prije bebe i da jednostavno ostavi bebu da bi zadovoljila muža žive u iluziji. Majke su neophodne djeci, a odrasli muškarci mogu da izdrže bez ženine pažnje. 

Muškarci moraju naučiti da brinu o sebi. Često čitam priče o tome kako su muškarci nenahranjeni i nezbrinuti. To je prosto smiješno. Odrasla osoba je odgovorna za sebe, bez obzira na pol. Svaki muškarac može da se pobrine za hranu, da opere veš i slično. 

Tu nema prostora za raspravu. Postoji mit koji kaže da su žene u gužvi sa djecom, dok muškarci rade i onda očekuju da ih kod kuće sve čeka spremno. Ovo je glupost. Žene, naročito u privih godinu dana od rođenja djeteta, osjećaju naorčit umor jer u potpunosti su odgovorne za svoju bebu. 

Zbog toga, muškarac će morati malo da sačeka. Najbolji savjet koji mogu da dam muškarcima jeste da vode računa o svojoj ženi, da se potrude malo oko bebe i daju joj prostora a se odmori. Onda će ona pronaći vrijeme za vas. Budite strpljivi i sačekajte.

Pokreće Blogger.