Zašto žene ostaju godinama u braku iako znaju da muž čini preljubu - Labkovski objašnjava

Kada je žena prevarena u jednom odnosu odluka je na njoj. Da li će ostati u istome ili ga napustiti. Prepuštanje ishoda karmi nije uvijek najbolja opcija. 


Možda ste i sami svjedočili ovakvoj situaciji ili nekoga poznajate. Žena je svijesna i svjesno se žali kakav odnos živi. Nezadovoljna je, nesrećna, muškarac je vara i laže, ali ona svjedno ne čini ništa po tom pitanju i u takvom odnosu ostaje. 

Zašto žene biraju da ostaju u takvom odnosu, i zašto nemaju potrebu da mjenjaju svoj život na bolje, donosi objašnjenje poznati psihilog M. Labkovski. Žena koja je godinama varana od strane svoga supruga, u odnosu zna da ostaje iz čistog osjećaja ljutnje. Ona je ogorčena, ljuta i povrijeđena ali opcije poput iskreno oprostiti i nastavi dalje ili izaći iz odnosa za nju nisu opcija. Ona sebi na taj način samo osigurava odnos patnje, i življenje lošeg porodičnog života. Nada se nekoj univerzalnoj pravdi ili da će karma odraditi svoj posao. 

Međutim, kako i sam Labkovski kaže ovakav temelj je pogrešan. Muž često nastavlja po svome i živi život kakav mu odogovara. Dok žena i dalje ostaje u istom položaju, nezadovoljna i nesrećna uz nadanje da će njega sustići moralna pravda i odgovornost. Trošenje vremena na takvo razmišljanje i očekivanje jednostavno nije rješenje. Ako mislite da se na taj načim prema vama vrši određena nepravda, jer on ne dobija opomene za svoje postupke, jednostavno to tako i prihvatite. 

Na ovaj način vi samo propuštate priliku da promjenite svoj život i od njega činite samo ono što vi želite. Takođe, Labkovski napomenje da odnosi izgrađeni na ljutni, često zanju biti najjači pa iz tog razloga čovjek je u stanju da dugo bude u određenoj situaciji i čeka da pravda za njega bude zadovoljena.

Zaključak je, da ostanak u odnosu u kojem niste zadovoljni, a ostajete samo kako biste zadovoljili određenu pravdu, nije rješenje. Ako ne možete iskreno preći i oprostiti izdaju, besmislen je ostanak u takvom odnosu. 

Presjcite ga koliko god bilo teško, i krenite dalje. Posvećeni sebi i bez očekivanja da se nekome nešto vrati. Svako donosi vlastite izbore, i da li će za iste odgovarati ili neće, neka ne bude vaša briga. Vi se posvetite sebi i uživajte u svemu onome što vam život pruža, daleko od takvih iskustava.

Pokreće Blogger.