Negativnim razmišljanjem o sebi, sputavate dobre stvari - Zašto Univerzum ne voli samokritiku

Da li će vas nek drugi kritikovati ili ne, na to ne možete uticati. Ali, na to da li ćete i koliko kritikovati sebe, itekako možete uticati. 


Važno je da ne mješate samokritiku i zdravo racionalno promišljanje. Samokritčnost može da ode u krajnost pa tako da sebe dovedete do stanja obezvrijeđivanja i smanjenog samopoštovanja. Ovakvo stanje može preći u naviku, gdje ste stalno spremni da sami sebe kritikujete, ne vidite ništa dobro i sve manje cijenite ko ste zaista. 

Na ovaj način, ni Svemir ne voli da razmišljate. Kada mislite loše o sebi, sebe dovodite do negativnih emocija ali i takvog djelovanja. Vaše sutra zavisi od vas danas, a vi ga provodite u nezahvalnošću, nezadovoljstvu i samokritici. Svemir je taj koji slijedi našu energiju, i shodno tome nam šalje stvari koje sami privlačimo na osnovu iste. 



Kada čovjek sam sebe svaki dan trenira na nešto loše, nedovoljno dobro, negativno itd. on tako i stvara svoju svakodnevnicu, i sputava sve dobro oko sebe. Često ovaj problem samokritičnosti zna da bude posljedica komentara drugih ljudi. 

Morate znati da će često biti onih koji neće vidjeti vašu vrijednost, ali hoće itekako vaše mane. Ne biste trebali se voditi time niti oslanjati na mišljenje takvih ljudi. Takođe, zapitajte se ponekad zašto vas neko kritikuje, i to stalno? Možda radite baš nešto kako treba, a nekome to ne ide u korist. 



Dobro pogledajte kakvim ste ljudiima okruženi, i ko vam upućuje iskrenu kritiku, a ko samo želi da vas sabotira. Znajte da svako može da vas kritikuje, ali stvar je da ta osoba ne budite vi. U sebi pronađite dobre osobine i kvalitete, dijelujte sa njima, i gledajte da iste samo pospješite.

U redu je da ponekad kažete sebi kako nešto niste dobro uradili i izvučete poentu. To je i poželjno, ali sve više od toga sebi ne dozvoljavajte. Vi ste sebi prvi i najbolji oslonac, i ne biste trebali biti na klimavim nogama. Budite jaka i odgovorna osoba koja će upravljati vlastitim životom. 

Što se prije riješite samokritike, i razvijete pozitivnije navike, to će i Svemir prije biti na vašoj strani. Ne uskraćujte sami sebi dobre prilike. Budite svijesni sebe, svojih prednosti, mana, osobina, talenata, dobrog i lošeg što vas krasi. I znajte da jedina osoba koja sebi donosi i dobro i loše jeste vi sami. Prema tome igrajte pametno.

Pokreće Blogger.