"Ne dopustite da vam bude prioritet neko, kome ste vi samo opcija"- Snažan citat Marka.T

Jedno od težih osjećanja jeste svakako neuzvraćena ljubav, izdaja, odbačenost. 


Dosta ljudi se u toku života susreće sa ovakvim stanjem, šta činiti? Nekada i kada jasno imate uvid u situaciju i kada znate da niste nekome prioritet kao što je on vama i svi postupci druge osobe ukazuju na to, vi ste spremni da ostanite. 

Vi ste vjerovatno korak do izlaza, ali to ne činite. Držite se i dalje nečega u tom odnosu, pa makar to bila i zadnja nada.  Citata Marka Twaina odlično objašnjava, on kaže: " Nikada ne dopustite da vam neko bude prioritet, kada ste samo jedna od njegovih opcija". 



Zapitajte se nekoliko sljedećih pitanja i iskreno odgovorite. Samo na taj način ćete pronaći iskrene odgovore. Postavite sebi jasno pitanje: "Da li neko ko se prema meni ne ponaša lijepo, treba da bude moj prioritet"?

Zapitajte se zbog čega vam je baš ta osoba važna i zašto sebi dozvoljavate da se ista prema vama ponaša na način na koji ne treba. Treba da naučite i znate, da nijedna druga osoba ne odlučuje o vašem životu, već prvenstveno vi sami. Sami sebi treba da date uloge koje ćete imati u tuđim životima. 



Ne dozvolite da drugi određuju vaše mjesto i gdje ćete vi i kako pripadati. zsto tako, ako je osobi svejedno hoćete li joj vi pružiti drugu, treću šansu, čemu potreba da ih vi sami dajate i namećete? Ta osoba od vas jednostavno to ne očekuje, ne traži to od vas, niti joj je pretjerano bitno hoćete li vi preći preko nečega ili ne. 

Razmislite zašto to činite i ne tražite opravdanje. Nema potrebe da nekome dozvolite da tek tako obezvrijeđuje vaše šanse i dobru dušu. Ako tako nastavite samo pokazujete da vam nije stalo isključivo do sebe samih. U ovakvim odnosima često rizikujete da ne dobijete baš ništa osim sniženog samopoštovanja i ugleda. 

Za tim nemate potrebe. Ako sebi dozvolite da ovako funkcionišete, onda će to postati vaša rutina i za budućnost. Važno je da zaključite, sami postavljajte svoje mjesto tamo gdje smatrate da pripadate. Ne dozvolite da dugo budete u stanju neuzvraćene ljubavi, oholosti, bahatosti. 

Kada osjetite takvo stanje, bilo bi poželjno da ga prekinete. Sve dok još uvijek imate sposobnost dobre kritičke procjene, vi ste sposobni da ono što nije dobro izbjegnete. Prema tome, trudite se da vi prema drugima budete korektni. I ne dozvolite da u vašem životu bude druga osoba, prioritet, a da sebe stavljate sa strane. Samo ona osoba koja vam iskreno uzvrati osjećanja i ljubav, zaslužuje sve najbolje od vas.

Pokreće Blogger.