Poštujte sebe da bi vas drugi poštovali: Zašto mudre i srećne žene svu pažnju posvećuje sebi

Definicija srećne žene se različito opisuje. Neki ljudi srećnu ženu nazivaju dosadnom, a neki arogantnom. Međutim, važno je samo ono kako se ona osjeća. 


U ovom smislu se ne govori o brizi o sebi, njegovanju itd. Već se govori o kvalitetama, interesima, talentima i svemu onome posebnom što jedna žena može nositi u sebi. Ponekad se na žene koje su svjesne svojih kvaliteta, gleda kao na arogantne. 

Zapravo, da li ste se nekada zapitali, šta donosi i znači kada osoba u ovom slučaju žena cijeni svoje kvalitete, talente i sve ono što nju čini? Odgovor bi bio samopoštovanje. Kada zaista poštujete ono ko ste, što ste postigli, tada zapravo pokazujete poštovanje prema sebi. 



Takva žena zna da poštuje i druge i njihov trud i sve ono što jesu, jer ona zna koliko je napora za to potrebno. Trudi se da sačuva i da se divi svemu onome što je prirodno, lijepo i nevjerovatno. Trebate biti svijesni, da kada dopustite da ne poštujete ono što imate i ono ko ste postali dopuštate drugoj osobi da na vas gleda sa dozom manjka poštovanja, jer prije svega ta ista osoba ne vidi da vi cijenite sebe. 

Kada jasno pokažete koliko se cijenite, tada će vas cijeniti i drugi. Ukoliko imate problem sa samopoštovanjem, uradite jednu jednostavnu stvar. Uzmite notes, list papira, telefon šta god želite, i napravite spisak. 



Spisak sopstvenih kvaliteta, talenata, uspjeha i svega onoga zbog čeka trebate sebe da poštujete. Započnite sa "Poštujem sebe, jer..". Kada imate ovakav popis i spoznaju svojih vrijednosti, vjerovatno vam više neće pasti na pamet da se poredite sa drugima, kvarite vaše raspoloženje, obezvrijedite same sebe, mislite da manje vrijdite itd. 

Stvorićete same svoj zaštiti pojas, koji je sačinjen samo od vaših postupaka, truda i zalaganja. Tako ćete naučiti biti svoje i čuvati se. Važno je znati i naučiti da svako od nas ima mane i vrline, uspjehe i neuspjehe, ali mnogo je važnije znati kako i na šta usmjeriti svoj fokus. On vas vodi ka zahvalnosti i cjenjenju same sebe, ili negativnosti i podcjenjivanju. Na kraju, do vas je.

Pokreće Blogger.