Na uspjeh drugih ljudi gledate zavidno - 5 žiotnih navika koje vas čine nesrećnim

Naše raspoloženje ne zavisi samo od vanjskih uticaja, već i od navika koje smo stekli i prema kojima i živimo. Ponekad postane navika biti nesrećan. 


Dešava se i normalno je da ponekad budemo neraspoloženi, jer nas je nešto oko nas povrijedilo, iznerviralo i razočaralo. Ali, kada nas naše navike sputavaju da budemo srećni, to je već druga priča. Ovo su neke od navika koje vas čine nesrećnim, a da toga možda niste ni svijesni: 

1. Skloni ste da se stalno žalite: Normalno je da ponekad se požalite na nešto i posavjetujete sa bliskom osobom. Ali, stalno žaljene i negativnost vam je već navika. U svemu vidite loše i skupljate samo negativne emocije. 



Postanete takvi, a da toga i ne budete svijesni. Kada to spoznate, i radite na tome, tada ćete postati srećniji.  2. Previše se oslanjate na sudbinu: Mislite da sve što vam se dešava je stvar sudbine i nije do vas. Negdje je nešto zapisano i vi tu ne možete ništa. Žalite se na lošu sudbinu i kako vas ista nije poslužila. 

Međutim, takvo razmišljanje je pogrešno i donosi vam samo naviku da tako razmišljate, osjećate se i djelujete. 3. Previše ste samokritični: U redu je znati kada pogriješite i ponekad sebi uputiti kritiku. 



Ali, kada vi u svemu vidite loše, i da kritički ste nastrojeni prema sebi, tako osporavate vašu mogućnost za lični razvoj. Vi ste ne fokusirate na vaše uspjehe i pobjede, već samo na poraze i neuspjehe. 

4. Niste sretni zbog drugih: Prije svega niste srećni radi sebe, pa shodno tome ne možete biti srećni ni radi drugih. Često imate misli poput " On to može, ali ja to nikada neću moći". Zapravo, vi osporavate sebe i sve vaše uspjehe. Na taj način ne možete se radovati ni zbog drugih, čak šta više postajete zavidni. 

5. Okruženi ste takođe negativnim ljudima: Osoba koja je negativna, rijetko kada može biti u društvu srećnih i ispunjenjih ljudi. Lakše je biti okružen ljudima koji se takođe žale, a vi još više. Kao da vam je to postao izduvni ventil. Zapravo, to je postala vaša loša navika. Samo kada promjenite vaš način razmišljanja i kada uvidite da vi zapravo živite sa lošim navikama, tako ćete moći postati srećni.

Svako od nas ima dobro i loše, ali kada forsirate samo loše i ne vidite vaše vrline, uspjehe i pobjede, tada radite samo protiv sebe. Dobro razmislite kakve navike usvajate, a samim tim i stil života živite. Pažljivo razlikujte okolne uticaje, od soptvenih koje sami stvarate.

Pokreće Blogger.