"Mama zašto je tata otišao od nas" - Odgovor majke je kćerku naučio važnu lekciju

Kada nemate podršku partnera, a djeca su vaš zajednički dar, koliko vam je teško to vi najbolje znate.


Često se majke pitaju, kako na ispravan način objasniti djetetu nešto. Osjećam kao da mi se srce lomi dok gledam u njene oči, i dok se preispitujem, razmišljam kako je najbolje da odgovorim. "Zašto je moj tata otišao?" Pitala me je. 

"Volim te. I žao mi je što je tata donio neki drugi izbor u svom životu, ali to nije naša greška". Rekla sam joj. "On nije loša osoba, već je napravio neke loše izbore. Povrijedio je neke ljude oko sebe i stvarno mi je žao ako je i tebe povrijedio. Uvijek ću te ja voljeti najviše, više od bilo kog tate". 



Tako sam joj rekla. Iako su odgovori u mojoj glavi bili potpuno drugačiji. Bura u mome srcu i eksplozija emocija neopisva. Da se nisam vodila razumom odgovorila bih: "Napustio nas je zato što je sebičan". Voljela bih da možes to da vidiš, ali ti to ne zaslužuješ, tako krhka i malena. 

Ali, kada se malo bolje zapitamo. Šta zaista reći, na takvo pitanje? Kakav odgovor dati djetetu, a da ga ne povrijedite? Šta da kažete djetetu o osobi čiji DNK nosi, a vas svakodnevno povrijeđuje? Možda je najbolje, uvjeriti je da je voljena.



Koliko god da je vaša ljutnja, ogorčenost i povrijeđenost, potrudite se da ne govorite loše o ocu vašeg djeteta. Potrebno je možda reći da njen otac nije loša osoba, ne priznavati da ste povrijeđeni, jer to samo povrijeđuje dijete. 

Dajem joj do znanja da je uredu biti ponekad uznemiren i da sam uvijek tu kada ona to želi. Svaki dan je podsjećam koliko je divna i koliko je volim. I zahvalna sam što je moja. Potrebno je, da budemo iskreni u našoj ljubavi, i da samo takvu pružamo. Pokazati kolika je ljubav odavde do neba. 

Objasniti da je tata otišao, ali da je ostavio najbolji dio sebe. Možda jeste bolno i teško, ali za sada je tako najbolje. Kasnije, kada odraste neka sama donese zaključke i procjeni sve. Bitno je da zna da u meni ima sve ono što joj je potrebno, a do tada ja ću biti zagovornik dobre priče o tati, jer je to dobro za nju, a i za moju čistu savjest.

Pokreće Blogger.