Kada kažete nekome "Ne", niste sebični, već poštujete sebe - 5 mudrosti za srećan život

Čovjek se uči dok je živ, ali neke stvari što prije naučimo to je bolje za nas. Što prije spoznamo šta nam odgovara, a šta ne, bićemo srećniji. 


Danas dijelimo iskustvo jedne žene, koja iznosi pet važnih stvari koje su itekako značajne u životu. Njoj su bile potrebne godine da pojedine stvari shvati, a danas joj iste itekako olakšavaju životno bitisanje i put. 

1. Zapamtite da vas niko neće više volje, poštovati i cijeniti nego što ćete sami sebe. Nemojte sebe stavljati na drugo mjesto. Morate jasno reći i pokazati da ste sebi važni i šta je za vas bitno u životu. U suprotnom drugi to neće sami primjetiti. Naučite reći nekome ili nečemu "Ne", a sebi itekako "Da". 



2. Normalno je da se bojite napraviti određenu promjenu. Teško je napraviti prvi korak i započeti nešto novo. Dolazi do mješanja želje i straha. Predosjećamo da će promjene biti dobre, ali opet podsvijest nas pomalo koči, jer nam ukazuje na oprez. 

Važno je da znate da je svaki početak težak, ali da kvalitet života upravo zavisi od naše spremnosti da se usudimo i nešto pokušamo promjeniti. I porazi i pobjede su sastavni dio života, nemojte se demolarisati već gledajte naprijed. 



3. Slušajte svoje srce, jer ono je suptilno i ne nameće vam stvari koje iskreno ne želite. Nemojte uvijek glas srca ostaviti za kasnije, tako možete izgubiti kontakt sa samim sobom. Naravno, poslušajte i šta vam razum poručuje, budete racionalni. 

Ali, neka i vaša emocija bude vaša vodilja. Ako prestanete da slušate sebe, počećete da slušate druge, a tada ne radite sebi u korist.  4. Odvojite vrijeme za sebe. Razmislite o svemu što jeste, što ste postigli, što tek želite, onome što vas okružuje. 

Budite slobodni u svojim stavovima, slobodni da jasno izbacite iz vašeg života ono što vam ne prija, Neka vas okružuju samo stvari koje vas čine živima, srećnima i ispunjenima.  5. Budite slobodni i svoji. Bez obzira da li ste u braku ili ne, imate emotivnu vezu, djecu, posao. 

Budite slobodni i imjate vrijeme za sebe. Kada ste vi dobri sebi, bićete dobri i drugima, to nemojte zanemariti. Kada radite stvari koje volite, osjećate se slobodno, a to se itekako vidi. Slobodan čovjek je nasmijan, pozitivan i na raspolaganju ljudima kojima treba, jer prije svega je zadovoljan sobom.

Pokreće Blogger.