"Ja nisam ono što mi se dogodilo, ja sam ono što izaberem postati" - Čuvene riječi Carl Junga

Pojedine osobe su često sklone da traže krivca za neka njihova dešavanja, u svim drugima, ali u sebi ne.


Njima su krivi drugi ljudi, loša sreća, sudbina. Normalno je da ne možete uvijek realizovati ono što želite i što ste isplanirali. Jednostavno, nekada ne ide kako smo zamislili i to je u redu. Kasnije se ispostavi, da je i to imalo svoju svrhu i da se zapravo desilo u našu korist. 

Međutim, kada nešto ljude spriječi da ostvare svoje ambicije, želje ili planove, često su skloni ne da krive samo sudbinu, već i ljude oko sebe. Porodicu, prijatelje, radne kolege itd. Njima je sve drugo krivo i svi su drugi krivi, ali oni nisu. Upisali su pogrešan fakultet, jer nisu mogli drugi.



Ne rade posao koji vole, jer sadašnji bio jedini gdje su se mogli zaposliti. I tako u krug, i neprestano su u stanju da u svemu traže izgovor. Spremni su takođe da stalno ponavljaju jednu istu priču, i kako se njima nešto nepravedno desilo. 

Poznati psihijatar Carl Jung je rekao: "Ja sam ono što odaberem postati". To važi za sve. Svaki čovjek živi svoj život, i ne može baš uvijek sudbina određivati vaše okolnosti i slučajne događaje. Ponekad se mora znati da upravo vaše odluke i postupanja, kreiraju i samu sudbinu i budućnost.



Volja je takođe odgovor na mnoga pitanja. Kada čovjek nešto zaista želi on kontroliše svoje postupke i djela, i sam donosi odluke za sebe. Npr. ako odluči baviti se određenom profesijom, na njegovu odluku ne mogu uticati drugi ljudi, ako je njegova volja i odlučnost prisutna. 

Drugačije je kada čovjek nema volje i ne zna šta želi. U tom slučaju se on prepušta okolnostima, mišljenju drugih ljudi i smatra da mu se sve dešava subinski, da zapravo ne može kontrolisati dešavanja. Međutim, ovakav način razmišljanja je upravo izbor. 

Samo što takva osoba toga nije svijesna. Osoba mora biti svijesna svojih uvjerenja i načina života koji živi. Osoba je ono što je odlučila postati, a ne što joj se dogodilo. Kada to osvijesti i prestane živjeti u zabludama tada će preuzeti odgovornost za svoj život i sama određivati svoj put. Neće kriviti nikoga za ništa, već će sama nositi svoje pobjede i poraze.

Pokreće Blogger.