Žena o izdaji svog muža: "Ostala sam u braku i nakon prevare, jer se i ja osjećam odgovornom"

Prevara se često navodi kao glavi uzrok za razvod braka. Međutim, da li ste imali priliku da pričate sa nekim ko je to prevazišao i nastavio dalje? 


Ukoliko niste imali priliku da čujete kako je jedna žena bila spremna da pređe preko prevare i sačuva svoj brak, donosimo vam ispovjest u nastavku: " Kada sam i sama ranije slušala kako prevara u braku može biti kobna za isti, taj stav sam uzimala sa rezerevom, ne sluteći da će i mene dočekati isto. 

Sjećam se kada sam se odjednom zatekla u takvoj životnoj fazi. Osjećala sam se kao da se nalazim u vrtlogu tuge, i kao da je umro jedan dio mene. U početku sa mislila da je razvod jedina opcija. Vodila sam se onom frazom: "Jednom varalica, uvijek varalica". 



Stalno su mi se motale slike po glavi toga čina, nisam mogla da spavam i jedem. Mogu slobodno reći da sam se osjećala uništeno i da nisam mogla naći način da se oporavim. Ideja o razdvajanju mi je bila jedino logična. Međutim, odlučila sam prije kraja dati priliku za razgovor. 

U jednom trenutku mi je prošlo kroz glavu šta ako taj čin preljube nije bio radi nedostatka intime, već drugih segmenata koji su mom partneru nedostajali u odnosu? Odlučila sam dati priliku za razgovor i čuti šta ima reći. 



Rekao mi je da mu je iskreno žao što je to uradio i da zaista koliko god da zvuči ne povjerljivo, to neće više učiniti. Prihvatila sam, i odlučili smo da u tom trenutku napravimo spisak smjernica za budućnost našeg odnosa. Prva stavka odnosa bila je vjernost i da se ista više ne poljulja. 

Zatim da budemo iskreni prijatelji jedno drugom. Takođe, da iskreno razgovoramo o svojim emocijama i iste ne zadržavamo u sebi. Da li će stvari među nama uspjeti, pokazaće vrijeme. Odlučila sam da više budem zahvalna nego sumnjičava. 

I dalje imam trenutke kada zastanem i osjetim negativnu emociju na situaciju iz prošlosti, ali sam takođe istu i ostavila iza sebe". Dakle, stvar oprosta je individualna. Neko će nakon teško prevaziđenog perioda ipak dati drugu šansu, neko drugi neće ni pomisliti da istu pruži. 

Sve u svemu, postoje primjeri gdje se brak održao i nakon izadaje. Pojedini ljudi čak vjeruju da prevara i nije najveći uzrok zašto treba doći do razvoda.

Pokreće Blogger.