Filozofija života: Ne zatvarajte oči na nečije loše postupke, samo zato što se plašite razočarenja

Mnogi su doživjeli razočaranje u blisku i voljenu osobu. Ali, na kraju se svodi na isto. 


Kako se fascinirate, tako se i razočarate. Postaje prosto. Pretežno sve što se dešava je plod vaše idealizacije. Kada se izgube stvorene iluzije, ostaje samo ono što jeste. Ko je tu kriv, vi koji ste idealizovali, ili druga osoba koja je takva kakva jeste? 

Pa kada bolje razmislite, da, vi ste. Međutim, što više doživite ovakvih iskustava, bolje ćete znati kako u budućnosti. Bićete oprezniji i svako iskustvo donosi dobru lekciju, na vama je da je iskoristite. Razumljivo je, da je razočarenje bolno. 



Potrebna vam je volja i snaga da to prvo prepoznate, zatim prihvatite i prebolite. Zatim, ponovo vjerujete ljudima. Znajte, da je neznanje gore stanje od razočaranja. Problem je takođe da kada to shvatite, vi ne želite isto da prihvatite. Međutim, ne bojte se biti razočarani, to osjećeanje kasnije gubi na težini. 

Doći ćete u stanje gdje ćete samo odmahnuti rukom i nasmijat se na vaša iskustva, a iluzija o drugima za vas će biti sada realnost. Nemojte se postavljati tako da ne primjećujete stvarnost na pravi način. Shvatite da kada prkosno odbijate prihvatiti stvarnost, samo sebi nanosite štetu. 



Kada živite na temeljima iluzije, znajte da će se isti prije ili poslije srušiti, a vi ostati razočarani. Budite slobodni u svome sjećanju, i ne zaboravite postupke nekih ljudi. Ne morate biti osvetoljubivi, baš naprotiv. Dovoljno je samo da upamtite nečije ophođenje prema vama. 

To bi značilo da brinite o sebi, svojim osjećajima i sigurnosti u budućnosti. Niko nije savršen, ali to ne znači da treba biti loš. Savršen nije niko, i često se govori da ljude trebate prihvatiti onakve kakvi jesu. 

To je u redu, ali kada se u osobi javlja samo loše, to nije opravdanje za nesavršenost, a drugo takvo stanje niko ne treba da toleriše. Za kraj, ne plašite se razočarati u ljude. To jeste teško i ponekad bolno, ali i prolazno. Više se plašite da živite u iluzijama i sa iskrivljenom slikom stvarnosti. Plašite se površnosti. Kako god, dovoljno je malo da razmislite i vidite dosta toga. Onda ćete i znati kako trebate dalje.

Pokreće Blogger.