Za njih su svi drugi krivi za sve: 6 fraza koje manipulator vješto koristi da bi upravljao vama

Manipulacija može da bude jako opasna po vas, ali korisna za onoga ko želi da upravlja vama. Kako da prepoznate da neko želi da manipuliše sa vama, donosmo vam u nastavku teksta. 


Za početak, znate li ko su manipulatori? To su ljudi koji vole da koriste druge ljude u svoje svrhe. Oni su spremni da utiču na tuđe samopouzdanje i uživaju da smanje nečiju volju na minimalnu. Ovo su neke od tipičnih fraza koje jedan manipulator koristi: 

1. Ubjeđuje vas da pretjerujete: Svrha manipulatora jeste da vas ubjedi da sumnjate u sopstvene misli i riječi. Sklon je ubjeđivanju kako često pretjerujete u vašim stavovima, previše komunicirate itd. Kao rezultat toga postajete samo paranoični. 



2. Govori vam da prestanete da dramite: On "mrzi dramu", a zapravo uživa u istoj. Cilj manipulatora jeste da vam nabije osjećaj krivice i da se osjećate krivim za nešto što nista uradili. 3. Počinjete da shvatite sve lično: Vaše emocije u blizine te osobe postaju i vama samima neprijatne. 

Svrha manipulatora jeste da uništi vaše samopouzdanje i da upravlja vašim emocijama. Tako preuzima kontrolu nad vama. 4. Uvijek ste vi nešto pogrešno razumijeli: Uradite nešto što vam je napomenuo, i tada dobijate kritike kako to nije tako trebalo ili kako vam on to nije rekao. 



Njegova svrha jeste da na svoje postupke gledate kao da su manje vrijedni i da ništa niste sposobni uraditi kako treba. 5. Prema njemu ste i histerični: Koliko god ga ubjeđivali da vi niste takvi, on vas ubjeđuje u suprotno. Prema njegovom viđenju vi ste histerični, postajete neuračunljivi, čak se on vas plaši. 

Vi ostajete u čudu i ako znate da ste daleko od toga, to njegovo viđenje počinje da vas izluđuje. 6.Vi ste krivi i vi njega provocirate: Za njega je idealno da vas ubjedi u krivicu i da vas na taj način kontroliše. Šta ima lakše nego kontrolisati krivca. 

On je to nešto uradio, jer ste vi njega doveli do takve reakcije itd. Takva ubjeđivanja mu idu odlično. Vremenom spremni ste da povjerujete u to, i tu nastaje problem po vas. Ukoliko imate sličnu osobu u svom okruženju, najbolja strategija jeste da ga maksimalno ignorišete. 

Ignorišete njegove trikove i kojekakve pokušaje. To će njega izluditi. Budite svjesni ko ste, i svojih kvaliteta, manipulatorima takve osobe nisu pogodno tlo za njihovo djelovanje.

Pokreće Blogger.