Nježna ljepotica koja voli pažnju: 6 savjeta kako da vam Orhideja cvjeta tokom čitave godine

Orhideje, ukras skoro svakog doma. Nježna i sofisticirana biljka kojoj malo koja žena može odoljeti.


Da biste bile ponosne vlasnice ove ljepotice, gajite je na ispravan način. Ukoliko želite nekoga da iznenadite ovo se smatra ne pogrešivim poklonom. Evo nekih savjeta kako da vaša orhideja bude lijepa tokom čitave godine: 

1. Otkrijte starost orhideje i prije kupovine: Orhideje cvjetaju u periodu od 1 do 3 godine. Biljka koja je spremna za cvijetanje trebala bi imati od 6 do 8 pupoljaka. Ukoliko je biljka mlada, a cvjetala je, razmislite o kupovini. Premlada biljka može ubrzo da se osuši, jer gubi snagu cvjetanja. 



2. Nemojte je premještati: Ova biljka čak ne voli ni minimalna pomjeranja. Premještanje može nepovljno da utiče na njeno cvjetanje. Postavite je na jedno mjesto i tu je ostavite. 3. Vodite računa o svjetlosti: Sunčeva svjetlost je itekao važna u njegovanju orhideje. 

Njoj je čak potrebno i od 10 do 12 sati dnevne svjetlosti. Ukoliko u periodu jeseni ili zime, orhideja nema dovoljno svjetlosti, trebalo bi da je osvjetlite lampama.  4. Pripazite na temepraturu: Idealno bi bilo kada bi noćna temperatura bila niža do 6 stepeni u odnosu na dnevnu temperaturu. 



Preko ljeta se savjetuje da orhideja bude na otvorenom, a toku zimskog perioda da se prostorija u kojoj se ista nalazi, redovno provjetrava. Ali, pripazite, jer orhideje ne vole propuh.  5. Vlažnost zraka: Vlažnost je takođe važan faktor u cvjetanju orhideje. Da biste povećali vlažnost stavite tanjir vode pored orhideje.

Zimi, kada vam je uključeno grijanje, biljku prskajte vodom. Orhideje vole vlažnost zraka čak i do 60%. 6. Budite oprezni pri upotrebi gnjojiva: Ne zalijevajte orhideju sa gnjojivom na bazi azota, to će je samo uništiti. Ako se desi da vam orhideja prestane cvjetati, njegujte je na isti način kao da je u fazi cvjetanja.

Kada korijenje počne izlaziti iz tegle, tada je presadite. Takođe, nemojte ostavljati puno slobodnog prostora, već izaberite tegle koje će stisnuti korjenje. Primjenite određena pravila u održavanju ove divne biljke, i uživaćete u njenoj ljepoti i ljepoti vašeg doma.

Pokreće Blogger.