Labkovski objašnjava: Osoba koja nema sigurnost u sebe može postati narcis i egoista

Psihološke teme su uvijek zanimljive, i razgovor o njima koristan je i potreban. U ovom članku ćemo razgovarati o samopoštovanju i samopuzdanju. 


Ova tema je od velikog značaja, jer pod raznim uticajima (drušvenim, političkim, istorijskim) narušava se čovjekovo samopoštovanje i samopouzdanje. Poznati psiholog Labkovski, siguran je da dobro samopoštovanje najvžniji kvalitet zdrave i srećne osobe. 

Ukoliko ne poštujemo sebe, osobu koja nam je bliska, kako možemo onda da poštujemo druge? Smatra se da ljubav treba da prelije naše ivice, kako bi oblila sve oko sebe. Tačnije, smatra se da osoba koja nema sigurnost u sebe postaće narcis i egoista. 



Jednostavno, ako ste u skladu sami sa sobom, nemate potrebu za manipulacijom i uvredama drugih. Naravno, nije tek tako jednostavno da postanete osoba koja poštuje i cijeni sebe. Na tome jednostavno treba raditi. 

Labkovski savjetuje da se ugledate na one ljude iz okruženja koje su to već postigle i kopirate njihove obrasce ponašanja. Pitate se, šta da radite kada ste nesigurni?  Naučite da za ljubav nije potreban razlog U jednom intervjuu Labkovski je rekao " Samopuzdana osoba ne stoji ako svi sjede, ne čeka da svi pojedu kako bi uzela svoj dio. 



Uopšte, malo ga briga da li se nekome sviđa ili ne".  Gledajte u oči osobu sa kojim pričate Ne sklanjajte pogled kada vodite razgovor sa nekom osobom. Ukoliko vam je to teško postići, vježbajte. Gledajte u sredinu između obrva, dok ne naučite da osobu gledate direktno u oči. 

Nemojte se pravdati za svoje postupke Nikada se nemojte pravdati za svoje postupke. Možete objasniti motiv nekog vašeg postupka, ukoliko je potrebno i izviniti se ali nikada se nemojte pravdati.  Ne plašite se da budete odbijeni Kada ste osoba koja ima samopouzdanje, znaćete da je svako odbijanje razlog da samo nastavite dalje i budete još bolji.

Ne razmišljajte previše kako izgledate u očima drugih ljudi Obucite se, sredite se, očešljajte kosu onako kako se vama sviđa, prema vašem ukusu. Jednostavno, budite oslobođeni od mišljenja drugih ljudi. Kada ste zadovoljni sobom to je najvažnije.

Budite svijesni da svaki put kada sebi ne ispunite želju za nečim, kad se konstantno prilagođavate i živite kako ne želite iz vas će izlaziti nezadovoljstvo i sve će to uticati na vašu psihu. Izvucite poentu iz svajta poznatog psihologa, i prije svega udovoljite sebi. 

Pokreće Blogger.