Ko je kriv što djeca ne žele komunicirati sa starijim roditeljima: Mudro zapažanje psihologa

Sve češće se može čuti ili svjedočiti o narušenom odnosu između roditelja i djece. 


Dobri i skladni odnosi kao da su postali pojam. Kada i roditelji i djeca dođu u određene godine, udaljavanje postaje sve zastupljnije. Ova tema jednako utiče na sve. I na one koji su siromašni, bogati, srećni ili nesrećni. 

Roditelji koji su došli u određene godine svog života, kažu da im ništa što se novcem može kupiti nije potrebno, već mir i ljubav od strane djece. Sa druge strane postoje iskustva od strane djece, koja kažu da roditelji sada žive drugu mladost i da ponekad nemaju vremena da obiđu njih niti unučad. 



Zapravo, žale se i jedni i drugi. Svako iz svog ugla. I na žalost to postoje sve češće. Kroz godine se naviknete da vas neko pita kako ste, i trebali vam nešto. Kada dođe stanje tišine to postaje jako neugodno. Često se od starijih ljudi može čuti " Bojim se da ću pasti, pa mi je telefon stalno pri ruci, da mogu hitnu zvati.

A djeca? Oni žive svoje živote". Šta je to zapravo što spriječava ljude da žive u harmoniji jedni sa drugima? Da li je zapravo tempo života postao toliko brz da nemamo vremena za nedeljni poziv ili posjetu? 



Poznati njemački filozof Frederik Perls kaže: "Ako ne žele da komuniciraju sa vama, to ne znači da im se ne sviđate. Činjenica je da čovjeku, po pravilu, nije potrebna određena osoba, već atmosfera koja se stvara kada je jaka veza u pitanju: povjerenje, prijateljstvo. Pronalazeći takve veze, kažemo "Volim te svom dušom". 

Zašto dolazi do udaljavanja između najbližih? Činjenica je da je čovjek onakav kakav jeste. Ni dijete ni roditelj, ne mogu da kažu "Zabranjujem ti da se ovako ponašaš prema meni. Ne sviđaš mi se". Jer bi na taj način samo mogli da izazovu sukob. Ako želite da imate harmonične odnose ne tretirajte svoje dijete kao vaš lični projekat, već kao vašeg prijatelja. 

Budite tu kada im je to potrebno, ali znajte i da odete kad ne žele vaše društvo. Takođe, ne dozvolite da vi donosite odluke umjesto njih. Na takav način odgojićete dijete koje vas cijeni i poštuje. Za dobar odnos potrebni su dobri temelji. Važno je da shvatite da ni roditelj ni dijete nisu lična svojina. Takođe, uvijek trebate iskreno da razgovarate, i da nađete riješenje da i jedni i drugi budete ispunjeni.

Pokreće Blogger.