Filozofija života: Uvijek budite na oprezu - Gdje nikne jedna pečurka, nići će i druga

Gdje nikne jedna pečurka, nići će i druga


U djetinjstvu me je baka učila da berem pečurke.  Nekada smo pronalazile vrganje ili bukovače. Kad bismo ih pronašli brat i ja, baka je uvijek govorila: „Odlično, sad traži i drugu u blizini. Mora postojati druga, a možda i treća!“ 

Uvijek je bila u pravu. Uvijek je postojala druga. Nekada se skrivala u lišću, a nekada u travi, ali uvijek je bila tu druga, a ponekad i treća. Tako je i sa problematičnim ljudima. Gdje vidiš da postoji jedna budala, u blizini je sigurno i druga, a možda i još njih. 



Da li ste primjetili taj fenomen? Ukoliko još niste, pokušajte da pozornije obraćate pažnju na svoju okolinu. Imam jednu priču. Vozila sam na autoputu. Vozač, koji mi je išao u susret, zamalo je napravio saobraćajnu nesreću. Pokušao je da pretekne auto ispred sebe na jako opasnom mjestu. 

Uopšte nije osmotrio put, pogledao da li mu neko ide u susret. Pušio je i samo gledao da pretekne. Srećom, uspjela sam izbjeći nesreću. Odmah sam se sjetila bakinog pravila druge pečurke. Udvostručila sam pažnju na cestu, posmatrala sam svaku sitnicu. I isplatilo se. 



Vozač ispred mene je, bez uključivanja žmigavca i bez bilo kakvog znaka, u jako velikoj brzini samo odlučio da skrene. Trgnuo je volan i promijenio traku u kojoj se vozio. Njemu je samo palo na pamet da bi bilo bolje da skrene. Nije mislio o tome ni ko je iza njega, niti da li možda ugrožava sebe i druge učesnike saobraćaja. 

Da nisam udvostručila fokus, ishod bi bio fatalan. Spasilo me to što sam održavala distancu sa njegovim vozilom, pa sam imala vremena da prikočim na vrijeme. Kada sam prošla kraj njega, shvatila sam da gleda na telefon i zbog toga nije imao vremena da pogleda u retrovizor prije nego skrene. 

Dakle, vidite da pravilo druge pečurke funkcioniše. Ne žurite da se opustite nakon što prođe jedna stresna situacija. Može biti u pitanju potencijalna nesreće, bezobrazluk ili jednostavno neka budala. Uvijek budite oprezni. 

I prije nego pomislite da je moguće, pojaviće se još jedna ista osoba kao i prva, samo što je možda niste odmah primjetili od lišća. Dakle, ukoliko se i vama desila slična situacija ili vam se desi u budućnosti, nemojte da odahnete, nego povećajte pažnju. 

Udvostručite svoj fokus. Uvijek može da nikne još neka pečurka. U tom slučaju, vi morate ili da napustite opasno mjesto ili da pažljivo provjerite svaku riječ, korak, potez. Obično su druga i treća pečurka male i zakržljale, ali su uvijek tu negdje. Zato samo pažljivo i obratite pažnju na sve!

Pokreće Blogger.